Η ανησυχητική εξαφάνιση των παγετώνων από τον πλανήτη μας

Η ανησυχητική εξαφάνιση των παγετώνων από τον πλανήτη μας

Αναλύουμε την απώλεια των παγετώνων και τη σημασία τους για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το 2000, οι παγετώνες (εκτός από τα στρώματα πάγου στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική) κάλυπταν μια έκταση 705.221 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιείχαν 121.728 δισ. τόνους πάγου σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τότε, χάνουν περίπου το 5% της μάζας πάγου τους κάθε χρόνο, με την Ανταρκτική να χάνει το 2% και την Κεντρική Ευρώπη το 39% ετησίως.

Μια νέα μελέτη, που διεξήχθη από διεθνή ερευνητική ομάδα υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων (WGMS) στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, παρέχει τη πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις αλλαγές στους παγετώνες παγκοσμίως. Οι ερευνητές της μελέτης GlaMBIE (Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise) συνέλεξαν και ανέλυσαν τις αλλαγές στην έκταση των παγετώνων χρησιμοποιώντας ποικιλία μεθόδων παρατήρησης, περιλαμβανομένων δορυφορικών, για την περίοδο 2000-2023.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέθεσαν 233 εκτιμήσεις σχετικά με τις τοπικές αλλαγές στη μάζα των παγετώνων, οι οποίες προήλθαν από 450 πηγές δεδομένων. Συνδυάζοντας τις διαφορετικές μεθόδους παρατήρησης, η μελέτη GlaMBIE προσφέρει νέα γνώση για τις τάσεις και τις αλλαγές στην παγοκάλυψη με την πάροδο του χρόνου. Ο Μίκαελ Ζεμπ, καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, σημείωσε ότι αυτή η έρευνα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη βελτίωση μελλοντικών αναλύσεων.

Από το 2000 έως το 2023, η παγκόσμια απώλεια μάζας πάγου από τους παγετώνες φτάνει τα 6.542 δισ. τόνους, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 18 χιλιοστά, δηλαδή ετήσιος ρυθμός ανόδου 0,75 χιλιοστών. Αυτά τα ευρήματα κατατάσσουν τους παγετώνες στη δεύτερη θέση των παραγόντων που συμβάλλουν στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μετά τη θέρμανση των ωκεανών.

Η ταχύτητα απώλειας μάζας πάγου έχει αυξηθεί κατά 36% από το 2000-2011 στο 2012-2023, με τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική να παρουσιάζουν λιγότερη απώλεια σε σύγκριση με τους παγετώνες. Το λιώσιμο των παγετώνων όχι μόνο μειώνει την ποσότητα του πάγου αλλά επίσης περιορίζει και τα αποθέματα γλυκού νερού. Η απώλεια 273 δισ. τόνων πάγου σε ένα μόνο έτος αντιστοιχεί στην ποσότητα γλυκού νερού που καταναλώνει ο παγκόσμιος πληθυσμός σε 30 χρόνια.

Η GlaMBIE είναι ένα κομβικό σημείο στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τη Διατήρηση των Παγετώνων, το 2025. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για την απώλεια των παγετώνων, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί στο μέλλον. Ο Σάμιουελ Νουσμπάουμερ, παγετωνολόγος και επικεφαλής της GlaMBIE, τόνισε ότι οι παρατηρήσεις και τα μοντέλα προβλέπουν ότι η απώλεια των παγετώνων θα συνεχιστεί, ενώ η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) καλεί σε άμεση δράση για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play