Η αντίκρουση των ταραχών στη Βρετανία

Η λέξη «αποκρουστική» είναι σίγουρα ισχυρή, αλλά δεν αρκεί για να αποδώσει τις ταραχές που εκτυλίχθηκαν πρόσφατα στους δρόμους της Βρετανίας. Από τη δολοφονία τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ, στις 29 Ιουλίου, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Τζαμιά και αστυνομικοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων. Στο Ρόδερχαμ, εγκληματίες προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε έναν ξενώνα που έκριναν ότι φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.

Οι σοβαρότερες ίσως φυλετικές ταραχές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονται σε αντίθεση με την εικόνα της σταθερότητας που επιθυμεί να δώσει η νέα κυβέρνηση των Εργατικών. Ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν τη Βρετανία. Ο Ιλον Μασκ, ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από ευφυΐα αλλά και αντιφάσεις, υποστήριξε μέσω του Χ ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Αυτή η άποψη είναι τελείως λανθασμένη. Κάποιοι από τους ταραξίες των τελευταίων ημερών είναι νέοι που έλκονται από τη βία χωρίς να έχουν την επιθυμία να ακολουθήσουν κάποια επαναστατική ιδεολογία. Η δικαιοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει αποτρεπτικό ρόλο: οι ταραξίες είναι λιγότερο προκλητικοί απέναντι σε έναν δικαστή σε σχέση με την ύπαρξη πλήθους.

Ένας λόγος που η ακροδεξιά έχει μετατραπεί από οργανωμένη πολιτική δύναμη σε κάτι αόριστο είναι ότι η Βρετανία μετατρέπεται σε μια όλο και πιο φιλελεύθερη χώρα. Μόλις το 17% των ανθρώπων πιστεύουν ότι για να είναι κάποιος πραγματικά Βρετανός, πρέπει να έχει γεννηθεί στη Βρετανία, σε αντίθεση με το 48% που το πίστευε το 1995. Οι πρόσφατες εκλογές οδήγησαν στην πτώση μιας κυβέρνησης που υποστήριζε τη σκληρή καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης.

Ωστόσο, οι ταραχές δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει. Η μετανάστευση έχει γίνει μια πληγή λόγω της συνύπαρξης πραγματικών προβλημάτων και πολιτικού οπορτουνισμού. Το σύστημα ασύλου βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Συντηρητικών, δεν υπήρξε πρόβλημα παραβίασης διεθνών νόμων για την εκδίωξη αιτούντων άσυλο που διέσχιζαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Reform, έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του προσφέρει καταφύγιο σε όσους δυσφορούν με τους μετανάστες, χωρίς κατ’ ανάγκη να επιθυμούν να παραστούν σε διαδηλώσεις.

Η βία μπορεί να υποχωρήσει, ωστόσο αυτή η υποχώρηση θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης και αντι-ριζοσπαστικοποίησης online. Η κυβέρνηση οφείλει επομένως να συνδυάσει την αυστηρή δικαιοσύνη με μια έξυπνη πολιτική. Να επιβάλλει ποινές στους ταραξίες, ενώ παράλληλα να προσελκύει όσους δεν θέλουν να περιθωριοποιηθούν. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία ώστε να μην τροφοδοτηθεί το αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα, ενώ ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές.

Οι γρήγορες δίκες και καταδίκες αποτελούν την καλύτερη μέθοδο για την καταπολέμηση της βίας. Εξίσου σημαντική είναι η δίωξη αυτών που προτρέπουν σε ταραχές μέσω των κοινωνικών δικτύων. Όμως, αυτό δεν είναι απολύτως επαρκές. Για να απομακρυνθεί το δηλητήριο γύρω από τη μετανάστευση, απαιτούνται τρία πράγματα. Πρώτον, η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για να διαλυθούν οι μύθοι γύρω από τη μετανάστευση. Οι λαϊκιστές ισχυρίζονται ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ενσωμάτωση προχωρά με μεγάλη επιτυχία. Οι νέοι που δε μιλούν Αγγλικά ως μητρική γλώσσα αποδεικνύονται πιο επιτυχημένοι στα μαθηματικά και τη γλώσσα από τους ντόπιους.

Η δεύτερη προσέγγιση αφορά την διόρθωση λαθών. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου θα αποτρέψει τον συνωστισμό μεταναστών σε ξενώνες. Και η τρίτη προσέγγιση είναι η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως συγκοινωνίες και υγειονομική περίθαλψη. Όταν αυτές οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, οι μετανάστες γίνονται ο εύκολος στόχος. Όταν η εμπιστοσύνη στην πολιτική κλονίζεται, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν να επιβάλουν το δίκαιο μόνοι τους.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading