Η αντίσταση των γυναικών στην Ουκρανία: Δεν θέλω λουλούδια, θέλω την πατρίδα μου

Η αντίσταση των γυναικών στην Ουκρανία: Δεν θέλω λουλούδια, θέλω την πατρίδα μου

Ανακαλύψτε πώς οι γυναίκες στην Ουκρανία αντιστέκονται στην κατοχή με θάρρος και δημιουργικότητα. Στις 8 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, Ρώσοι στρατιώτες μοίρασαν τουλίπες και κλαδιά μιμόζας σε γυναίκες και κορίτσια στην πόλη Μελιτόπολη, νότια της Ουκρανίας, με στόχο την προώθηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των κατακτητών και των τοπικών κατοίκων. Ωστόσο, το προηγούμενο βράδυ, διακριτικές αφίσες είχαν κολληθεί σε τοίχους και κολώνες. Έδειχναν μια νεαρή Ουκρανή, ντυμένη με παραδοσιακό κεντημένο πουκάμισο, να σπάει μια ανθοδέσμη στο κεφάλι ενός Ρώσου στρατιώτη. «Δεν θέλω λουλούδια, θέλω την Ουκρανία μου» ήταν το σύνθημα, που έθεσε τη βάση για μια από τις πρώτες πράξεις ενός γυναικείου κινήματος αντίστασης στις ρωσοκρατούμενες περιοχές.

Το κίνημα αυτό, γνωστό ως Zla Mavka, έχει κερδίσει εκατοντάδες μέλη από την Κριμαία μέχρι την περιοχή Λουχάνσκ. Ο όρος mavka προέρχεται από την ουκρανική μυθολογία, όπου αναφέρεται σε θηλυκά υπερφυσικά πλάσματα που προκαλούν τους άνδρες. Η επιλογή αυτού του ονόματος φέρει και ειρωνεία: αναφέρεται σε ένα διάσημο έργο της Ουκρανής φεμινίστριας Lesya Ukrainka, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη χρήση του όρου orcs για να περιγράψει τον ρωσικό στρατό. «Το Ορκ δεν μπορεί να τα βάλει με τη mavka», δηλώνει μια από τις αφίσες του κινήματος.

Οι συμμετέχουσες στο δίκτυο αναλαμβάνουν ποικίλες πράξεις σαμποτάζ και αντίστασης: διαδίδουν ενημερωτικά δελτία, καίνε ρωσική προπαγάνδα και ρίχνουν ψεύτικα ρωσικά χαρτονομίσματα στους δρόμους. Μοιράζονται φωτογραφίες από τις δράσεις τους και αναρτούν τις καθημερινές τους εμπειρίες στο κανάλι Zla Mavka στην εφαρμογή Telegram, διατηρώντας την ανωνυμία τους για λόγους ασφαλείας.

Η συνιδρύτρια του κινήματος, η οποία επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη και αναφέρεται ως Mavka, δηλώνει ότι το μαύρο χιούμορ τους βοηθά να αντέξουν. «Πρώτον, εμείς οι ίδιες χρειαζόμαστε αυτό το χιούμορ, γιατί χωρίς αυτό μπορεί απλώς να τρελαθείς εδώ». Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί καθώς οι παρακολουθήσεις αυξάνονται στις ρωσοκρατούμενες πόλεις, με την ανάρτηση αφισών να καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Η Mavka προσθέτει: «Όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά τους κινδύνους και καταλαβαίνουν τι μπορεί να τους απειλήσει σε περίπτωση έκθεσης». Κάθε γυναίκα που συμμετέχει κατανοεί την επιλογή της και το θάρρος που απαιτείται για να διατηρηθεί η φωνή της σε ένα περιβάλλον τόσο καταπιεστικό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play