Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον αγωγό Opal θα επηρεάσει τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον αγωγό Opal θα επηρεάσει τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την πρόσβαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom στον αγωγό Nord Stream μέσω του αγωγού Opal θα επηρεάσει τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις 19 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Νομίζω πως, σε ό,τι φορά τις συνομιλίες, η κατάσταση αυτή θα ληφθεί υπ’ όψιν, επειδή κατά την γνώμη μου, μια τέτοια απόφαση αφορά την συνολική κατάσταση που σχετίζεται με τις ενεργειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, με τις ροές φυσικού αερίου και τις προμήθειες φυσικού αερίου», δήλωσε ο Νόβακ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».       
Στις 10 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή της Πολωνίας και αναίρεσε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Gazprom μπορούσε να χρησιμοποιήσει πλήρως τον αγωγό Opal.     
Ο Νόβακ αναφερόμενος στην απόφαση αυτή είπε ότι «είχε ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την γερμανική εταιρεία διαχειρίστρια (του Nord Stream) και την Gazprom» και πως αυτή η απόφαση είχε από νομικής απόψεως ελεγχθεί και συμφωνηθεί από τις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».     
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αντιδράσει στην απόφαση του δικαστηρίου για τον αγωγό Opal αφότου οι νομικοί συντάξουν το δικό τους πόρισμα.    
Ο αγωγός Opal είναι η μία από τις δύο διακλαδώσεις (η δεύτερη είναι η NEL) του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream που διέρχεται μέσω Γερμανίας και τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Στην ουσία ο αγωγός Opal συνδέει τον Nord Stream  με όλο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.  
Ευθύς εξαρχής οι όροι του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ επέτρεπαν στην Ρωσία να αξιοποιήσει μόνο το 50% της ισχύος του αγωγού Opal. Οι όροι αυτοί αποσκοπούσαν στο να μην μπορούν οι προμηθευτές φυσικού αερίου να έχουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά.    

Ωστόσο η Gazprom, με το επιχείρημα ότι είναι ο μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου του αγωγού Nord Stream, τον οποίο και ‘γεμίζει’ είχε ζητήσει να της επιτραπεί να αξιοποιεί το 100% της δυναμικότητας του Opal. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στο αίτημά της και το 2016 έδωσε την άδεια στην ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία να αξιοποιεί ένα  επιπλέον 40% της δυναμικότητας του αγωγού Opal.     

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν ήταν αρεστή στην Ουκρανία και την Πολωνία, μέσω των οποίων διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι δύο χώρες εξέφραζαν φόβους ότι η Gazprom θα διοχετεύσει ένα μέρος του όγκου του διερχόμενου φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream. Έτσι στα τέλη του 2016 η Πολωνία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβάλλοντας την απαίτηση να εφαρμοσθεί και πάλι ο περιορισμός του 50% όσον αφορά την χρήση του αγωγού Opal.     
 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play