Η απροσδόκητη υποψηφιότητα του Τιμ Γουολς

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουολς, δεν ήταν υποψήφιος σε καμία εκλογική αναμέτρηση μέχρι πριν από δύο εβδομάδες. Επιπλέον, εκτός της πολιτείας του, παρέμενε σχετικά άγνωστος, αν και υπηρετεί στο αμερικανικό Κονγκρέσο τα τελευταία 12 χρόνια. Ωστόσο, μια τηλεοπτική του εμφάνιση, καθώς και ένας χαρακτηρισμός που έγινε θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, ήταν αρκετά για να τον αναδείξουν στο προσκήνιο, οδηγώντας τελικά στην επιλογή του από την Κάμαλα Χάρις για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου.

Ο Γουολς δεν υποστήριζε ότι η ζωή του θα άλλαζε δραματικά όταν δήλωσε στην τηλεόραση πως «είναι αλήθεια, άνθρωποι σαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς είναι αλλόκοτοι». Ο χαρακτηρισμός επόδυνα είδε το φως της δημοσιότητας. Μέσα σε λίγες ώρες, έκανε τον γύρο των social media και χρησιμοποιήθηκε από αναλυτές, κομματικούς αξιωματούχους και συμβούλους της Χάρις. Ο κυβερνήτης, που φαίνεται να έχει περισσότερα χρόνια από ό,τι είναι, είχε πια μετατραπεί σε πολιτικό αστέρα στα μέσα ενημέρωσης και άτυπο εκπρόσωπο της καμπάνιας της αντιπροεδρίου. Παράλληλα, προσέφερε στους Δημοκρατικούς την ευκαιρία να εστιάσουν λιγότερο στους κινδύνους μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία και περισσότερο στις διάφορες προόδους που μπορούν να επιτευχθούν στην περίπτωση μιας νίκης στις εκλογές.

Το χιούμορ και η αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των επιτευγμάτων των Δημοκρατικών reflect και σε άλλους υποψήφιους για την αντιπροεδρία, όπως ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, και ο υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ. Όμως, η ιδιαιτερότητα του Γουολς έγκειται στο βιογραφικό του. Σε αντίθεση με τον Σαπίρο ή τον κυβερνήτη της Αριζόνα, Μαρκ Κέλι, προέρχεται από μια πολιτεία που ενδεχομένως οι Δημοκρατικοί να μην χρειαστεί να υπερασπιστούν μη μας χάνουν – η Μινεσότα είναι ουσιαστικά δική τους. Ωστόσο, είναι βετεράνος της Εθνοφρουράς, γεγονός που του έχει εξασφαλίσει τον σεβασμό και του Πενταγώνου αλλά και των «γερακιών» του στρατού από όλες τις ιδεολογικές κατευθύνσεις.

Επιπλέον, έχει ρίζες στις μεσοδυτικές πολιτείες που τον συνδέουν με τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, ενώ έχει υποστηρίξει διάφορες προοδευτικές υποθέσεις. Είναι, επομένως, τελείως διαφορετικός από τον αντίπαλό του για την αντιπροεδρία, Τζέι Ντι Βανς. Το μόνο κοινό τους στοιχείο είναι η προτίμησή τους σε ένα συγκεκριμένο διαιτητικό αναψυκτικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες η μεγαλύτερη στήριξη προς το πρόσωπό του έχει προέλθει από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Ελπίζω η αντιπρόεδρος να επιλέξει για Νο 2 κάποιον που μπορεί να τα βάλει με τα συντεχνιακά συμφέροντα», δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην υποψήφιος, Μπέρνι Σάντερς. «Πιστεύω ότι ο Τιμ Γουολς ανταποκρίνεται σε αυτόν τον ρόλο».

Ο Γουολς απολαμβάνει της στήριξης και των συνδικάτων, τα οποία τον θεωρούν υπερασπιστή των εργατικών συμφερόντων. Πολλοί συνάδελφοί του στο Καπιτώλιο τον υποστηρίζουν. «Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ψεύτικο σ’ αυτόν, λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους», δήλωσε πρόσφατα ο Δημοκρατικός βουλευτής της Μινεσότα, Τζμ ΜακΓκόβερν.

Ο Γουολς εισήλθε στην πολιτική σχετικά αργά. Γεννημένος στη Νεμπράσκα, σπούδασε Θετικές Επιστήμες και ξεκίνησε καριέρα στην εκπαίδευση. Το 1989 δίδασκε αγγλικά στην Κίνα, όπου εκμάθησε τη γλώσσα. Με την επιστροφή του στις ΗΠΑ, δίδαξε αρχικά στη Νεμπράσκα, όπου γνωρίστηκε με τη γυναίκα του, Γκουεν, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Παντρεύτηκαν το 1994 και δύο χρόνια αργότερα μετακόμισαν στη Μινεσότα, από όπου καταγόταν εκείνη. Ο Γουολς έγινε ιδιαίτερα αγαπητός ως καθηγητής, ενώ παράλληλα προπονούσε την ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου, οδηγώντας την στον τίτλο του πρωταθλητή της πολιτείας.

Το 2006, αναμίχθηκε στην πολιτική και ανεπάντεχα κέρδισε μια έδρα στο Κονγκρέσο, η οποία θεωρείτο Ρεπουμπλικανική. Το 2018 εξελέγη κυβερνήτης και επανεξελέγη το 2022. Σήμερα, είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ψηφίστηκαν πολλές προοδευτικές πολιτικές, μεταξύ των οποίων η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας, η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση και η παροχή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading