Αργεντινή, αποχώρηση, συμφωνία Παρισιού, κλιματική αλλαγή, Μιλέι, Τραμπ Η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι είναι σε διαδικασία αξιολόγησης πρότασης για την αποχώρηση της Αργεντινής από τη συμφωνία του Παρισιού, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την έξοδο των ΗΠΑ από την κύρια συμφωνία του κόσμου σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Παρά το γεγονός ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρουν ότι η Αργεντινή ενδέχεται να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ, καθιστώντας την μόλις τη δεύτερη χώρα που θα αποχωρήσει από τη συμφωνία την οποία έχουν υπογράψει σχεδόν 200 κράτη.
Ανώτεροι αξιωματούχοι αναλύουν εσωτερικό σημείωμα που προτείνει την έξοδο από τη συμφωνία, έπειτα από την αποχώρηση των διαπραγματευτών από την περσινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP29 και την επανεξέταση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας σχετικά με το περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εσωτερική πίεση στον Μιλέι να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, με έναν Αργεντινό διπλωμάτη να επισημαίνει ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Μιλέι και η πιθανότητα αποχώρησης φαίνεται αυξανόμενη.
Η ενδεχόμενη αποχώρηση από τη συμφωνία θα είχε σοβαρές συνέπειες στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η συμφωνία αποσκοπεί στη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, με ιδανικό στόχο το 1,5 Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής δεν έχει ακόμα απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής ηγέτης, ο οποίος αρνείται την ανθρώπινη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, καταδίκασε πρόσφατα το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Υπογράμμισε ότι η «woke» ατζέντα έχει διαστρεβλώσει την αρχική ιδέα της διατήρησης του περιβάλλοντος, προτείνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θεωρείται σχεδόν έγκλημα κατά της φύσης.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, κάτι που είχε ήδη συμβεί κατά την πρώτη του θητεία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015. Η αποχώρηση της Αργεντινής από τη συμφωνία θα απαιτήσει την έγκριση του Κογκρέσου, αν και ο Μιλέι έχει προχωρήσει σε αποφάσεις παρακάμπτοντας τη διαδικασία μέσω έκτακτων διαταγμάτων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους FT, η πιθανή αποχώρηση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, που υπογράφηκε μεταξύ Ευρώπης και Αργεντινής, Βραζιλίας, Παραγουάης και Ουρουγουάης, η οποία προβλέπει ότι η συμφωνία μπορεί να ανασταλεί εάν κάποιο από τα υπογράφοντα μέρη εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού. Ένας διπλωμάτης τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ μπορεί να ενεργεί αυθαίρετα, για την Αργεντινή μια τέτοια απόφαση θα έχει συνέπειες.
Οι επικριτές υπογραμμίζουν ότι η Αργεντινή κινδυνεύει να χάσει πρόσβαση σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις σχετικές με το κλίμα, ενώ θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί από τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα στο μέλλον. Τον επόμενο μήνα, οι χώρες θα υποβάλουν ενημερωμένα σχέδια για την κλιματική τους πολιτική στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, αν και πολλές αναμένονται να μην τηρήσουν την προθεσμία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr