Η Chevron εκδηλώνει ενδιαφέρον για έρευνες στη Νότια Κρήτη, με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις για την Ελλάδα. Η πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια της Κρήτης Ι και Νότια της Κρήτης ΙΙ, οι οποίες είχαν οριοθετηθεί το 2014 μέσω διεθνούς διαγωνισμού, αναδεικνύεται ως μία στρατηγική κίνηση με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Όπως αναφέρουν αναλυτές και νομικοί που ασχολούνται με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, κάποιες από τις περιοχές αυτές εμπίπτουν στα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η διπλωματική σημασία αυτής της κίνησης είναι προφανής. Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι αν η Chevron πραγματοποιήσει έρευνες εντός περιοχών που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αυτό θα συνιστά μία σημαντική αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αν και το οικόπεδο 20 ανήκει σε περιοχή που διεκδικεί παράνομα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η αντίδραση αναμένεται κυρίως από τη Λιβύη, καθοδηγούμενη πιθανώς από την Τουρκία.
Όσον αφορά την ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει άμεση αντίδραση, αλλά πιο πιθανό να αναμένεται όταν η Ελλάδα προχωρήσει στη διαδικασία αδειοδότησης της Chevron. Σημαντική είναι επίσης η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με την εκκρεμότητα κλεισίματος των κόλπων και της χάραξης των γραμμών βάσης νότια της Κρήτης, η οποία συνδέεται με τις τουρκικές αντιδράσεις.
Η προοπτική επενδύσεων όπως αυτή της Chevron, ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου, διαχειριζόμενου τα εθνικά της συμφέροντα με σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Σημαντική επίσης είναι η αναγνώριση ότι οι επενδύσεις και η ειρηνική συνεργασία στην περιοχή παραμένουν υψηλής προτεραιότητας, καθώς η Αθήνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις από την Τουρκία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr