Διαβάστε για τη διάκριση του σχεδίου ΓΑΙΑ της ΔΕΛΤΑ και την υποστήριξή του στη βιώσιμη κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν το περιβάλλον, ευθύνεται για περίπου το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Η βιώσιμη παραγωγή γάλακτος αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής κτηνοτροφίας, εγείροντας περιβαλλοντικά και ζητήματα ευζωίας των ζώων.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι αναγκαίος ο συντονισμός προσπαθειών μεταξύ παραγωγών, επιστημονικών φορέων και ερευνητικών ομάδων. Μέσα από τη συνεργασία και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, οι διαδικασίες παραγωγής μπορούν να βελτιωθούν, ενισχύοντας την ευζωία των ζώων και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Από το 2012, η ΔΕΛΤΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ποιότητας και βιωσιμότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων, με κεντρικό άξονα το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ. Το σχέδιο αυτό πρόσφατα τιμήθηκε με σημαντική διάκριση στα Bravo Sustainability Dialogue & Awards στην κατηγορία ESG PIONEER, γεγονός που αναδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στην κτηνοτροφία. Ο θεσμός αυτός αποσκοπεί στην αναγνώριση και υποστήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών για ένα βιώσιμο μέλλον.
Οι κτηνοτρόφοι, οι πανεπιστημιακοί φορείς και τα ερευνητικά ιδρύματα είναι οι κύριοι αποδέκτες της πρωτοβουλίας ΓΑΙΑ, εξασφαλίζοντας ότι οι εφαρμοζόμενες πρακτικές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και καινοτόμες. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία επίπεδα δράσης, που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση της διατροφής των ζώων, την υιοθέτηση βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και τη διαρκή εκπαίδευση των κτηνοτρόφων.
Η ΔΕΛΤΑ επιδιώκει να συμβάλλει στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δημιουργώντας έναν υγιή πρωτογενή τομέα που ενισχύει την ποιότητα των τροφίμων και την ευημερία των ζώων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr