Αναλύουμε την πρόσφατη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ελλάδας – Τουρκίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Μία νέα φάση αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ξεκινάει μετά την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την Ελλάδα. Η Τουρκία αντέτεινε την θέση της υπερασπίζοντας την Γαλάζια Πατρίδα και κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των θαλάσσιων δικαιωμάτων της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η χώρα δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα, επικαλούμενη τη Διακήρυξη των Αθηνών.
Ο χάρτης που δημοσιεύθηκε από την Τουρκία, ο οποίος περιλαμβάνει τις μέγιστες διεκδικήσεις της Άγκυρας, αναμένεται να διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Στον αντίποδα, η Ελλάδα αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο της ΕΕ τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επισημαίνεται ότι οι θαλάσσιες περιοχές που απεικονίζονται στον χάρτη είναι συμβατές με προηγούμενες συμφωνίες οριοθέτησης και απορρέουν από την ελληνική νομοθεσία.
Η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης έχει επίσης τη σημασία της, καθώς η Αθήνα έχει προθεσμία από την ΕΕ μέχρι τις 27 Απριλίου για την κατάθεση σχετικών σχεδίων. Παράλληλα, η Τουρκία φαίνεται να επιταχύνει τις δικές της κινήσεις στο διεθνές πεδίο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία.
Η ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης ίσως να σχετίζεται και με το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται. Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει αρχίσει να παρουσιάζει τους δικούς της χάρτες και εκφράζει δημόσια την αντίθεσή της στη στρατηγική της Αθήνας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσεχής συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όπου αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς τα θέματα αυτά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr