Αναλύουμε τη σύνθεση του κρασιού και τον αντίκτυπό του στην υγεία με πρόσφατες ερευνητικές μελέτες. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα αλκοολούχα ποτά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το κόκκινο κρασί συχνά θεωρείται πιο υγιεινό, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενδέχεται να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο. Ωστόσο, οι ερευνητές από το Brown University School of Public Health αμφισβητούν αυτή τη θεωρία και καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Στην μελέτη τους, συγκρίθηκαν οι κίνδυνοι καρκίνου που σχετίζονται με την κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρασιού. Αναλύοντας 42 μελέτες που περιλάμβαναν σχεδόν 96.000 συμμετέχοντες, η ομάδα δεν βρήκε σαφείς ενδείξεις ότι το κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε καμία γενική αύξηση του κινδύνου καρκίνου από την κατανάλωση κρασιού, ανεξαρτήτως τύπου.
Αξιολογώντας τις υπάρχουσες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες, οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των δύο τύπων κρασιού συνολικά. Παράλληλα, παρατήρησαν ότι η κατανάλωση λευκού κρασιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αντίθετα με το κόκκινο κρασί. Η κατανάλωση λευκού κρασιού φαίνεται να σχετίζεται με 22% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί.
Οι λόγοι πίσω από αυτήν τη σύνδεση δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κρασιού μπορεί να συσχετίζεται με επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η ανεπαρκής χρήση αντηλιακού, απαιτώντας περαιτέρω έρευνα. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και του συνολικού κινδύνου καρκίνου στις γυναίκες, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για πρόσθετη μελέτη των πιθανών υποκείμενων μηχανισμών.
Τα νέα ευρήματα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η αιθανόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά μεταβολίζεται σε επιβλαβείς ενώσεις για το DNA και τις πρωτεΐνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Το 2020, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με πάνω από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, που αντιπροσωπεύει το 4,1% των συνολικών περιπτώσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr