Η δίκη των έξι: Μία θλιβερή κάθαρση στην ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η δίκη των έξι: Μία θλιβερή κάθαρση στην ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η δίκη των έξι το 1922 αποτελεί κομβικό σημείο στην ελληνική ιστορία, προβάλλοντας τα πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Text: Στις 31 Οκτωβρίου 1922, υπό την βαριά, τραγική σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής και με την εξουσία στην Ελλάδα να έχει αναληφθεί από το στρατιωτικό κίνημα του Νικόλαου Πλαστήρα, ξεκινά η δίκη των Έξι. Είναι μία από τις ιστορικότερες πολιτικές δίκες στην ελληνική ιστορία. Το πλαίσιο για τη Δίκη των Έξι σκιαγραφείται στα αφιερώματα του ΤΑ ΝΕΑ στην Μικρασιατική Καταστροφή, αναδεικνύοντας συναισθηματικές και πολιτικές συγκρούσεις.

Η συνειδητοποίηση του μεγέθους της Καταστροφής, η απειλή της απώλειας και της Θράκης, καθώς και η ανάγκη τιμωρίας των υπαιτίων ώθησαν τους στρατηγούς Πλαστήρα και Γονατά σε επανάσταση κατά του Κωνσταντινικού καθεστώτος. Η επαναστατική κίνηση ήρθε με τις απαιτήσεις για παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου και διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Η δίκη αυτή, που επρόκειτο να διαρκέσει ως 15 Νοεμβρίου, θα καταλήξει με την εκτέλεση έξι κατηγορουμένων, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία, σε μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η κοινή γνώμη διψούσε για εκδίκηση και διακατεχόταν από την ανάγκη απονομής δικαιοσύνης για την εθνική καταστροφή.

Loading