Η δημογραφική κατάρρευση στην Ευρώπη: Αντίκτυποι της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Η δημογραφική κατάρρευση στην Ευρώπη: Αντίκτυποι της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις λόγω της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και των περιοριστικών μεταναστευτικών πολιτικών. Η αύξηση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη ενδέχεται να επιταχύνει τη μείωση του πληθυσμού, προκαλώντας σοβαρά οικονομικά ζητήματα, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση του κόστους των συντάξεων και της φροντίδας ηλικιωμένων. Η αντι-μεταναστευτική πολιτική κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εκλογές του 2024, ενώ το ακροδεξιό κόμμα AfD στη Γερμανία είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Παράλληλα, οι υποστηρικτές του κλεισίματος των συνόρων πρέπει να αναλογιστούν την σκληρή δημογραφική πραγματικότητα: ο γηγενής πληθυσμός της ηπείρου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στον επόμενο αιώνα λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς μετανάστευση, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα γίνουν πιο γηραιές, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες από τη μείωση του εργατικού δυναμικού και τις αυξανόμενες ανάγκες φροντίδας για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 6% μέχρι το 2100, αλλά χωρίς μετανάστευση, η πτώση αυτή θα είναι πάνω από ένα τρίτο.

Χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία θα αντιμετωπίσουν σημαντικές πληθυσμιακές απώλειες αν συνεχιστούν οι πολιτικές μηδενικής μετανάστευσης. Για παράδειγμα, η Ιταλία, υπό την πρωθυπουργία της Τζόρτζια Μελόνι, εφαρμόζει περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ παράλληλα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, αν η αντι-μεταναστευτική πολιτική του AfD εφαρμοστεί αυστηρά, οι εκτιμήσεις δείχνουν πτώση του πληθυσμού από 83 εκατομμύρια σε 53 εκατομμύρια τα επόμενα 80 χρόνια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μετανάστευση, σε συνδυασμό με στρατηγικές όπως η παράταση του εργασιακού βίου και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της δημογραφικής κρίσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play