Η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών τιμών και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) επιδιώκει να περιορίσει το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αναζητά μαζικές επενδύσεις για την αναβάθμιση ενός παλιού δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη μείωση της ευπάθειας του στο ενδεχόμενο εξωτερικών επιθέσεων. Ο εξηλεκτρισμός έχει αναδειχθεί ως καίρια στρατηγική για την αποδέσμευση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν την αυξανόμενη απειλή από επιθέσεις στον ενεργειακό τομέα.
Οι υποδομές ενέργειας θεωρούνται κρίσιμος στόχος σε περιόδους πολέμου, όπως αποδεικνύεται από τους συνεχείς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Επιπλέον, η πρόσφατη δολιοφθορά υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική αποκάλυψε τις αδυναμίες του ηλεκτρικού δικτύου της ΕΕ. «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποδομών», δήλωσε η Asta Sihvonen-Punkka, αντιπρόεδρος του ENTSO-E, σε φόρουμ πολιτικής.
Επιπλέον, προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση σε καλώδια και εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, καθώς οι αργές αλυσίδες εφοδιασμού επιμηκύνουν τους χρόνους παράδοσης. «Ο χρόνος παράδοσης για την παραγγελία νέων καλωδίων ανέρχεται σε περίπου επτά χρόνια, γεγονός που ενισχύει την ευπάθειά μας», υπογράμμισε.
Καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς της Φινλανδίας εξέθετε την κατάσταση, η Κομισιόν δημοσίευσε στρατηγικές προτάσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από την Ουκρανία. Στην επόμενη φάση, προγραμματίζεται η ανάπτυξη στρατηγικής αποθεματοποίησης, που θα περιλαμβάνει κρίσιμες πρώτες ύλες και τεχνολογίες για την ενεργειακή ασφάλεια.
Στη διάρκεια της συζήτησης, αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι η περίπλοκη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει συντελέσει σε υπερβολικές αυξήσεις των τιμών, ενώ οι επενδύσεις στο δίκτυο είναι καθυστερημένες. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις», δήλωσε η γενική διευθύντρια ενέργειας της ΕΕ, Ditte Juul-Jorgensen.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, η Κομισιόν σχεδιάζει να καταθέσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τα δίκτυα το 2026, εστιάζοντας στην αύξηση του ποσοστού εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη, το οποίο στοχεύει να φτάσει το 32% μέχρι το 2030.
Πηγή περιεχομένου: in.gr