Στις νέες τάσεις στις καταναλωτικές συμπεριφορές, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την ασφάλειά τους, καθώς και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των ηλεκτρονικών αγορών και καταστημάτων αναφέρθηκε ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Αναφερόμενος στη μελέτη της Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ, ο κος Πετράκης εξήγησε ότι η GenZ, οι ηλικίες 19 με 35 ετών, αποτελούν ένα dynamico κοινό, καθώς αντιπροσωπεύουν το 32% του παγκόσμιου πληθυσμού και μέχρι το 2030 θα είναι περίπου το 3% του εργατικού δυναμικού. Στην Ελλάδα είναι περίπου 1 εκατομμύριο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πώς είναι και πώς ψωνίζουνε και πώς προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Στην έρευνα που κάναμε, είδαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία – οι 8 στους 10 – προτιμούν κάτι σε ψηφιακά πορτοφόλια προκειμένου να κάνουν τις συναλλαγές τους, ανεξαρτήτως από πού αγοράζουν.
Όπως τόνισε ο κος Πετράκης, στην έρευνα που είχαμε κάνει πέρσι, πάλι με την ΕΣΕΕ, είχαμε δει ότι 6 στους 10 χρησιμοποιούσαν κάρτες συχνά ή πολύ συχνά για τις συναλλαγές τους, σε σχέση με τους 8 στους 10 που είδαμε σε αυτήν την έρευνα για αυτήν την ηλικία.
Σχετικά με τις αλλαγές που καλείται να κάνει το οικοσύστημα για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, ο κος Πετράκης τόνισε ότι το λιανεμπόριο πρέπει να επενδύσει περισσότερο και να δει πώς μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι σημαντικό να σας πω ότι αυτό που μας εντυπωσίασε στην έρευνα, είναι ότι οι 6 στους 10 δηλώνουν ότι προτιμούν να αγοράζουν από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα και όχι από διεθνείς πλατφόρμες. Αυτό δείχνει ότι το ελληνικό e-commerce έχει πολύ μεγάλη ευκαιρία εάν το αξιοποιήσει και καταφέρει να δώσει μια πολύ καλή εμπειρία χρήσης στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τον κο Πετράκη υπάρχουν ολοένα και περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα και επίσης συνεργαζόμαστε κι εμείς με όλο το οικοσύστημα της αγοράς, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε ευρύτερα εργαλεία και λύσεις για να προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία χρήσης, μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη ευκολία στις συναλλαγές τους.
Για τον κο Πετράκη, το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να αποτελέσει ένα βατήρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί βλέπουμε πολύ δυνατή, ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην καθημερινότητά μας. Ένα μικρό κατάστημα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ακόμα και αν προσφέρει ένα προϊόν το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία και βαρύτητα. Μπορούν οι καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα έβρισκαν αλλού, ευκολότερα στη γειτονιά τους, οπότε η αγορά μπορεί να ωφεληθεί αμφίδρομα αυτή τη σχέση.
Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές απάτες και τις άλλες προκλήσεις που κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού, ο κος Πετράκης τόνισε πως είναι δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις. Η ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο και οι συναλλαγές με κάρτες και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών είναι πολύ ασφαλείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ