Η μετάβαση στην έγχρωμη τηλεόραση στην Ελλάδα σηματοδότησε μια νέα εποχή στην τηλεοπτική παραγωγή. Η έγχρωμη τηλεόραση είχε τεθεί σε πειραματική φάση από τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ωστόσο, σημαντικές αναταράξεις στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προκλήθηκαν από το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, η μετάβαση της τηλεόρασης από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο έγινε αναπόφευκτη, αν και απαιτούσε υψηλές δαπάνες για την αναβάθμιση των τηλεοπτικών καμερών στα στούντιο και την αγορά έγχρωμων τηλεοράσεων από τα νοικοκυριά.
Τα συστήματα που κυριάρχησαν παγκοσμίως περιλάμβαναν το γαλλικό SECAM και το γερμανικό PAL, ενώ στις ΗΠΑ επικράτησε το σύστημα NTSC. Στις ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κούβα ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν την έγχρωμη τηλεόραση, με σημαντικές εκπομπές να καταγράφονται με έγχρωμες κάμερες. Στη Γερμανία, οι πρώτες εκπομπές στο κρατικό κανάλι παρουσίαζαν περιορισμένη χρωματική παλέτα λόγω των συνεχιζόμενων αξιολογήσεων του συστήματος PAL.
Στην Βρετανία, η μετάβαση στην έγχρωμη τηλεόραση ξεκίνησε το 1964, ενώ στην Αυστραλία η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική προβολή πραγματοποιήθηκε το 1975. Στην Ελλάδα, στις 9 Ιανουαρίου 1979, η τηλεόραση απέκτησε έγχρωμο σήμα μέσω του γαλλικού συστήματος SECAM, μια απόφαση που λήφθηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική σειρά ήταν η διασκευή του μυθιστορήματος Εκάτη του Κοσμά Πολίτη, σκηνοθετημένη από τον Παύλο Φιλίππου.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr