Η ειρηνευτική στρατηγική του Πούτιν: Όροι και συνέπειες για την Ουκρανία

Η ειρηνευτική στρατηγική του Πούτιν: Όροι και συνέπειες για την Ουκρανία

Η στρατηγική του Πούτιν για την Ουκρανία αναδεικνύει τις προϋποθέσεις ειρηνικής επίλυσης της κρίσης. Σε λιγότερο από 24 ώρες από την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα έβαζε τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πλέον πλησιάζει τον τέταρτο χρόνο του. Ωστόσο, τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, με φήμες να κυκλοφορούν σχετικά με την παρουσίαση ενός ειρηνικού σχεδίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η παρουσίαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Η προτεινόμενη ειρηνική συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών στις 9 Μαΐου, με πιθανή ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός το Πάσχα.

Η Ουκρανία καλείται να αποδεχτεί τη ρωσική κατοχή ορισμένων εδαφών της και να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανταλλάσσοντας αυτή την παραχώρηση με τη δυνατότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2030. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα διευκολύνουν τις προεδρικές εκλογές στο Κίεβο.

Η προσδοκία για μια νέα Γιάλτα και οι παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας στην Ουκρανία, ενώ οι ηγεσίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας διαφωνούν σφοδρά σχετικά με τους όρους μιας πιθανής ειρηνικής συμφωνίας. Παρά τις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός, η σταθερότητα στην περιοχή παραμένει αβέβαιη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play