Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξή της στο μέλλον. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και το παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας, επιβάλλεται η διατήρηση διαρκούς εγρήγορσης και ετοιμότητας. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις δεν προσφέρουν λύσεις. Η αποκλιμάκωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη μείωση των δασμών προς τις περισσότερες χώρες πλην Κίνας, αποδεικνύει ότι ο διάλογος μπορεί να αποδώσει. Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να επιδιώξουμε λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αρκεστεί σε μια συγκυριακή ανάκαμψη, αλλά να επιδιώξει τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, βασισμένου σε τέσσερις πυλώνες: τον τουρισμό, τη βιομηχανία, την υψηλή βιοτεχνία και την πρωτογενή παραγωγή. Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με δομές του παρελθόντος. Χρειάζεται ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, ικανό να δημιουργεί σταθερές δουλειές, εξαγωγές και προστιθέμενη αξία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σύνδεση της οικονομικής στρατηγικής με την κλιματική προσαρμογή. Όπως τόνισε, η κλιματική κρίση μεταβάλλει ήδη τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε με ευθύνη και διορατικότητα.
Παράλληλα, ο κ. Μπρατάκος επισήμανε την ανάγκη για στρατηγική διεύρυνση των αγορών-στόχων της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην προσέγγιση νέων, ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική. Η διαφοροποίηση είναι βασικός άξονας εξωστρέφειας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυναμική να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο σε αγορές με προοπτική και ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων και της καινοτομίας. Τόνισε ότι η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης αποτελούν προϋποθέσεις για ένα φιλικότερο περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα.
Τέλος, αναφερόμενος στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε πως αποτέλεσε κρίσιμο εργαλείο κινητοποίησης πόρων, αλλά η επόμενη ημέρα απαιτεί συνέχεια και συνέπεια. Χρειαζόμαστε έναν λειτουργικό μηχανισμό μετάβασης που θα επιτρέψει τη διατήρηση της επενδυτικής δυναμικής και τη σταθερή χρηματοδότηση των μεγάλων έργων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ