Αύξηση 4,6% στις θέσεις αεροπορικών εισιτηρίων στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2025, ενισχύοντας τον τουριστικό τομέα. Η Ελλάδα προετοιμάζεται να υποδεχθεί μία δυναμική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο το 2025, με 28,2 εκατομμύρια προγραμματισμένες θέσεις αεροπορικών εισιτηρίων σε διεθνείς διαδρομές, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σύγκριση με το 2024. Αυτός είναι ο κύριος πυρήνας της τελευταίας ανάλυσης του Air Data Tracker, της ψηφιακής πλατφόρμας του Ινστιτούτου Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ), η οποία παρακολουθεί τις τάσεις σχεδίασης και κρατήσεων αεροπορικών θέσεων για εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Οι αριθμοί αποτυπώνουν μία σταθερή δομή της τουριστικής ζήτησης, με συνεχιζόμενο ενδιαφέρον από βασικές ευρωπαϊκές αγορές και αυξανόμενη δυναμική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τα δεδομένα αναδεικνύουν ότι η στρατηγική προσέγγιση της Ελλάδας προς νέες αγορές, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δραστηριότητα στην αρχή της περιόδου, υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη δύναμη του τουριστικού τομέα. Η ανταγωνιστικότητα, η ανθεκτικότητα, η βιωσιμότητα και η προσαρμοστικότητα αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την ελληνική τουριστική βιομηχανία προκειμένου να διατηρήσει και να ενισχύσει τη δυνατή θέση της στην παγκόσμια αγορά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ.
### Ανάλυση της αγοράς
Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη πηγή αγοράς για την Ελλάδα, με 5,6 εκατομμύρια θέσεις αεροπορικών εισιτηρίων—αύξηση 2,2% από πέρυσι—και αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού αριθμού. Ακολουθεί η Γερμανία με 4,7 εκατομμύρια θέσεις και μερίδιο αγοράς 17%. Η Ιταλία κατατάσσεται τρίτη με 2,5 εκατομμύρια θέσεις και μερίδιο 9%, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία τα τελευταία χρόνια.
Ανάμεσα στις κύριες διεθνείς αγορές, η μεγαλύτερη ανάπτυξη προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση 18,6% με 727.000 προγραμματισμένες θέσεις. Το Ισραήλ ξεχωρίζει με μια εντυπωσιακή αύξηση 52,1%, ξεπερνώντας τα 1,3 εκατομμύρια θέσεις.
### Επισκόπηση προορισμών
Όσον αφορά τους προορισμούς, η Θεσσαλονίκη κατέχει την πρώτη θέση στους 10 κορυφαίους αερολιμένες όσον αφορά την ανάπτυξη, με αύξηση 11,4% φτάνοντας τα 2,3 εκατομμύρια θέσεις. Ακολουθεί η Αθήνα με 10 εκατομμύρια θέσεις (+8,3%), στη συνέχεια τα Χανιά με 1,4 εκατομμύρια θέσεις (+5,6%), η Κέρκυρα με 2,3 εκατομμύρια θέσεις (+5,1%) και η Ρόδος με 2,9 εκατομμύρια θέσεις (+2,4%). Άλλοι σημαντικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος (+0,9%, 650.000 θέσεις), το Ηράκλειο (+0,2%, 3,7 εκατομμύρια θέσεις) και η Κως (+0,1%, 1,4 εκατομμύρια θέσεις) είδαν οριακές αυξήσεις. Από την άλλη, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος παρουσίασαν πτώσεις, με τη διαθεσιμότητα θέσεων να μειώνεται κατά 11,6% (754.000) και 1,5% (1 εκατομμύριο) αντίστοιχα.
Πηγή: Tovima.com
Πηγή περιεχομένου: in.gr