Η Ελλάδα ορίζει επίσημα τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες μέσω ενός σημαντικού εγγράφου της ΕΕ. Για πρώτη φορά, οι δυνητικές γραμμές των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας καθορίζονται επίσημα σε ρυθμιστικό έγγραφο της ΕΕ, επισημοποιώντας την πλήρη έκταση της επιρροής της στις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, εξέδωσε τον θεμελιώδη νόμο της Εθνικής Θαλάσσιας Χωροταξικής Στρατηγικής (ΕΘΧΣ) στις 16 Απριλίου. Το έγγραφο αυτό περιγράφει και απεικονίζει, μέσω χάρτη, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΘΧΣ) της χώρας.
Οι περιοχές που απεικονίζονται στον χάρτη περιλαμβάνουν τις ελληνικά-ιταλικές συμφωνίες για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) από το 1977 και το 2020, καθώς και τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου του 2020. Αυτά τα σύνορα είναι συμβατά με εκείνα που καθορίζονται από τον Νόμο 4001/2011.
Για τις μη οριοθετημένες περιοχές, ο χάρτης επισημαίνει τη μεσογραμμή, που καθορίζει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας μέχρι να γίνουν συμφωνίες οριοθέτησης με γειτονικές χώρες, των οποίων οι ακτές είναι γειτονικές ή αντίθετες προς αυτές της Ελλάδας. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα θέτει σαφή πλαίσια για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της. Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η ενέργεια κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας με συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο, αντί μέσω κενών πολιτικών χειρονομιών.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης ότι η επίλυση των ζητημάτων του παρελθόντος δεν αποκλείει τον διάλογο με την Τουρκία. Επισήμαναν ότι η διαφωνία δεν σημαίνει διακοπή των συζητήσεων, και ενώ οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη, η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις θέσεις της. Όπως υπογράμμισαν, στόχος της Ελλάδας είναι να προάγει μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις της με την Τουρκία, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις.
Το πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ) εκπροσωπεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον χωροταξικό σχεδιασμό και είναι κρίσιμο για την επιτυχία της ανάπτυξης μιας μπλε και κυκλικής οικονομίας. Διατυπώνει σαφώς τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να διεξάγονται στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, με προτεραιότητα την επιτακτική προστασία του περιβάλλοντος. Με την εισαγωγή του ΘΧΣ και της ΕΘΧΣ, για πρώτη φορά, το ελληνικό κράτος ορίζει συγκεκριμένες χρήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες του, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του βάσει της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ και διεκδικώντας τα δικαιώματα που παρέχονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr