Η Ελλάδα πρωτοστατεί στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη

  Ο ερευνητής Γιάννης Ασσαέλ αποκόμισε το αισιόδοξο μήνυμα ότι «στην Ελλάδα γίνονται πράγματα» από τη διαδικασία διεκδίκησης και υλοποίησης του εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης «Pharos», ενός από τα πρώτα επτά στην Ευρώπη. Η δημιουργία του «Pharos» αποτέλεσε για τον ίδιο μοναδική εμπειρία: «Έζησα κάποιες από τις πρώτες συζητήσεις μέχρι και την υλοποίησή του μέσα σε μόλις λίγους μήνες». Ο «Pharos» θα ενισχύσει το ήδη ανθηρό οικοσύστημα των start-up στη χώρα μας, ενώ ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

   Ο Έλληνας επιστήμονας συμμετέχει ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) του ΟΟΣΑ και εργάζεται σε ένα από τα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια του πλανήτη. Θα συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 ως τις 12 Απριλίου 2025, στους Δελφούς.

   Κατά τον Γιάννη Ασσαέλ, η Ελλάδα δεν είναι πλέον απλός παρατηρητής στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ενεργό μέλος. Όπως επισημαίνει, «η αίσθηση που αποκομίζει συμμετέχοντας σε αυτόν τον διάλογο είναι ότι το διεθνές προφίλ της Ελλάδας αναβαθμίζεται συνεχώς και οι τεχνικές παρεμβάσεις της χώρας λαμβάνουν ιδιαίτερα θετικά σχόλια». Η συμμετοχή μας στο AI Board της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ένταξή μας στο GPAI το 2024, είναι ορόσημο αυτής της προσπάθειας.

   Η Ελλάδα «κέρδισε» το Pharos και «χτίζει» τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο, δίνοντας πρακτική υπόσταση στην επιβίβασή της στο «τρένο» της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ασσαέλ, η ερευνητική δραστηριότητα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στις παγκόσμιες εξελίξεις.

   Οι ερευνητικές ομάδες από κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Tesla, Meta, NVIDIA και Samsung, έχουν πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας, ενισχύοντας το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας.

Loading

Play