Η Ελλάδα θέτει το παράδειγμα για το Βέλγιο

Η Ελλάδα θέτει το παράδειγμα για το Βέλγιο

Η ελληνική δικαιοσύνη πρωτοστατεί κατά της παράνομης IPTV, ενισχύοντας τη νομοθεσία στην Ε.Ε. Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών να καταδικάσει έναν 47χρονο χρήστη IPTV σε πέντε μήνες φυλάκιση θέτει νέα δεδομένα στη νομοθεσία γύρω από την πειρατεία στην Ευρώπη. Η είδηση έγινε παράδειγμα στο Βέλγιο, όπου οι χρήστες IPTV έχουν παραμείνει μέχρι τώρα ατιμώρητοι. Ο κατηγορούμενος, στον οποίο κατασχέθηκε μια συσκευή IPTV από το σπίτι του, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε την παράνομη φύση της πράξης του, ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του. Μέχρι σήμερα, η ελληνική δικαιοσύνη εστίαζε στην καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διανομής και των διανομέων, ενώ οι χρήστες παρέμεναν εκτός νομικής πλαισίου.

Η καταδίκη αυτή εγείρει το ερώτημα αν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. οι χρήστες IPTV θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες ποινές. Στο Βέλγιο, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι περίπου 450.000 πολίτες παρακολουθούν τηλεόραση μέσω παράνομων IPTV υπηρεσιών. Οι συσκευές αυτές, οι οποίες πωλούνται παράνομα και συνήθως εγκαθίστανται από τεχνικούς, προσφέρουν πρόσβαση σε χιλιάδες κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών υπηρεσιών όπως το Netflix, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Φερνάν Ντε Βισέρ, οι χρήστες IPTV στο Βέλγιο δεν διώκονται εφόσον δεν σχετίζονται με παράνομους διανομείς. Ωστόσο, όταν η αναπαραγωγή περιεχομένου γίνεται δημόσια, όπως σε χώρους εστίασης, τότε ισχύουν άλλες διατάξεις του δικαίου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ευρωπαϊκές αρχές, πάντως, έχουν αρχίσει να ενεργούν κατά των παράνομων IPTV δικτύων. Πρόσφατα, μια επιχείρηση με διεθνείς συνέπειες οδήγησε στην απομάκρυνση μιας παράνομης υπηρεσίας με 22 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με τους δημιουργούς περιεχομένου να έχουν υποστεί ζημιές 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Eurojust.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play