Η ελληνική διπλωματία το 2025: προκλήσεις και ευκαιρίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η ελληνική διπλωματία το 2025: προκλήσεις και ευκαιρίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αναλύουμε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές της ελληνικής διπλωματίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2025. Το 2025 αναμένεται να είναι μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την ελληνική διπλωματία, καθώς η χώρα μας ξεκινά τη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την διετία 2025-26. Η εκλογή αυτή, που επιτεύχθηκε με 182 ψήφους σε σύνολο 188 ψηφισάντων, έρχεται σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις και ρευστότητα. Ειδικότερα, η συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή εντείνουν τις απαιτήσεις για μια ενεργητική και καινοτόμο εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει τον ρόλο της, πρέπει να εξετάσει νέες στρατηγικές και να απομακρυνθεί από την τουρκοκεντρική προσέγγιση που έχει κυριαρχήσει στην εξωτερική της πολιτική. Προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, καθώς και η αναζήτηση συνεργασιών που θα διασφαλίσουν την εδραίωση της χώρας ως σημαντικού παίκτη στην περιοχή. Ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί η ελληνική θητεία ως αδιάφορη είναι υπαρκτός και απαιτεί άμεσες και στρατηγικές ενέργειες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της θητείας, τονίζοντας τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς και τη στήριξη της θέσης των γυναικών στην ασφάλεια και την προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος συνομιλητής και θα πρέπει να αξιοποιήσει τη θητεία της για να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο και οι επικείμενες συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία αποδεικνύουν τη δέσμευση της Αθήνας να διατηρήσει πολυμερείς συνεργασίες που θα προάγουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, με στόχο τη διασφάλιση των ειρηνικών σχέσεων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play