Η ελληνική γλώσσα και οι διάλεκτοι στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία (Μέρος Γ)

Η ελληνική γλώσσα και οι διάλεκτοι στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία (Μέρος Γ)

Ανακαλύψτε τις επιρροές της ομηρικής γλώσσας στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Η γλώσσα που επικράτησε στα ομηρικά έπη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας, επηρεάζοντας όχι μόνο τα επικά κείμενα αλλά και τα ποικίλα είδη λυρικής ποίησης. Οι ομηρικοί ύμνοι, γραμμένοι σε δακτυλικό εξάμετρο, χρησιμοποιούν την επική γλώσσα με νεωτερισμούς που τους διαφοροποιούν.

Ο Ησίοδος, που ακολούθησε την ομηρική παράδοση χωρίς να την μιμείται, έφερε αλλαγές στη γλώσσα που χρησιμοποιούσε στα διδακτικά του έργα. Στις συνθέσεις του, που χρονολογούνται γύρω στο 700 π.Χ., παρατηρούνται σημαντικές γλωσσικές αποκλίσεις, καθώς και στοιχεία αρχαϊσμού.

Οι επιδράσεις από τα ομηρικά έπη είναι εμφανείς και στη λυρική ποίηση, με την ελεγεία να κατέχει εξέχουσα θέση. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί της από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ., παρά την ιωνική τους καταγωγή, επηρεάστηκαν βαθιά από την ομηρική γλώσσα. Ο Αρχίλοχος, που θεωρείται ηγετική μορφή της ελληνικής λυρικής ποίησης, μπόρεσε να απεμπλακεί από την επική παράδοση και να εισαγάγει στοιχεία της καθημερινής ιωνικής διαλέκτου στα ποιήματά του, ενσωματώνοντας παράλληλα την επίδραση των ομηρικών επών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play