Η έκθεση των ελληνοκελτικών επαφών αποκαλύπτει την πολιτιστική αλληλεπίδραση και γλωσσικές επιρροές που διαμόρφωσαν την ιστορία. Περνώντας στο κεφάλαιο της επίδρασης που άσκησαν η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στους Κέλτες της Δύσης, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες της Μασσαλίας και της νότιας Γαλλίας είχαν αγαθές σχέσεις με τους Γαλάτες. Ο ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος αναφέρει ότι στη Μασσαλία υπήρχαν γαλάτες επήλυδες, ενώ οι Μασσαλιώτες ήταν τρίγλωσσοι, μιλώντας ελληνικά, λατινικά και γαλατικά. Έτσι, οι Γαλάτες γνώρισαν μέσω της Μασσαλίας τα ελληνικά γράμματα και προσέλαβαν Έλληνες δασκάλους για τις τέχνες και τις επιστήμες, καθώς και για τη σύνταξη συμβολαίων στα ελληνικά.
Το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε σε ευρεία κλίμακα στη νότια Γαλατία, και ο αλφαβητισμός των Γαλατών βρισκόταν σε αρκετά προχωρημένο σημείο κατά την εποχή των κατακτητικών πολέμων του Καίσαρος. Ένας σημαντικός αριθμός γαλατικών επιγραφών σε ελληνικό αλφάβητο δείχνει τη διείσδυση της ελληνικής γλώσσας στην τοπική κοινωνία. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, οι Γαλάτες υιοθέτησαν το λατινικό αλφάβητο, αν και η ελληνική πολιτιστική επιρροή παρέμεινε ζωντανή.
Στους κατοπινούς αιώνες, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι ιρλανδές και βρετανοί λογίοι συντήρησαν την επαφή με την ελληνική γλώσσα μέσω της λατινικής. Οι ιρλανδοί γραμματικοί, συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν εξεζητημένες λέξεις και νεολογισμούς, αποκλίνοντα συντακτικά σχήματα, προσεγγίζοντας την ελληνική μέσα από δίγλωσσα γλωσσάρια.
Relevant