Μελέτη αποκαλύπτει τη χρήση μυελίνης από τον εγκέφαλο ως πηγή ενέργειας σε καταστάσεις ενεργειακής έλλειψης. Όταν το ανθρώπινο σώμα εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως καύσιμο μέρος του εαυτού του, αποκαλύπτει μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Metabolism, η οποία εξετάζει μαραθωνοδρόμους. Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αξιοποιεί τη μυελίνη, μια λιπαρή ουσία που περιβάλλει τους νευρώνες και επιταχύνει τη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, που ανήκουν σε διάφορα ισπανικά ερευνητικά ιδρύματα, πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε δέκα μαραθωνοδρόμους (8 άνδρες και 3 γυναίκες) πριν και μετά τον αγώνα των 42 χιλιομέτρων. Επίσης, ένα τμήμα των εθελοντών υποβλήθηκε σε επανεξέταση δύο εβδομάδες και έξι μήνες μετά τον αγώνα, για να μελετηθεί το φαινόμενο σε βάθος χρόνου.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μείωση της μυελίνης σε 12 περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον συντονισμό κινήσεων και την επεξεργασία αισθητικών ερεθισμάτων. Σύμφωνα με τον Κάρλος Ματούτε του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων, τελευταίο συγγραφέα της μελέτης, η ανάλυση έδειξε ότι δύο εβδομάδες μετά τον μαραθώνιο, οι συγκεντρώσεις μυελίνης είχαν αυξηθεί, αλλά δεν είχαν επανέλθει πλήρως στα επίπεδα προ του αγώνα. Χρειάστηκαν οκτώ εβδομάδες για να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση.
Η μελέτη ενισχύει την κατανόησή μας για την ενεργειακή λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος καταναλώνει περίπου το 20% της ενέργειας του οργανισμού σε συνθήκες ηρεμίας. Αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν κατηγορηματικά τη χρήση της μυελίνης ως καύσιμο, βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενα αποτελέσματα σε πειραματόζωα. Ο Ματούτε δήλωσε ότι η χρήση και η ανανέωση της μυελίνης μπορεί να είναι ωφέλιμη, καθώς ενισχύει τους μεταβολικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου, ενώ τόνισε ότι οι αγώνες αντοχής δεν φαίνεται να βλάπτουν τις γνωστικές λειτουργίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr