Η επιχειρηματικότητα στον πυρήνα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας

Η επιχειρηματικότητα στον πυρήνα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας

Η τοποθέτηση της επιχειρηματικότητας στον πυρήνα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το «restart» της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του αφιερώματος «ECONOMY RESTART», ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος. Επισημαίνει ότι: «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ιδιαίτερα διεθνώς, καθώς στην επιχειρηματικότητα εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε: Εξωστρέφεια, εξαγωγικό χαρακτήρας, επένδυση σε έρευνα και καινοτομία, μόνιμες θέσεις εργασίας, εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων και την πολυπόθητη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή». 

Αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Παπαστράτος στη νέα πραγματικότητα, ο κ. Δρακουλαράκος τονίζει πως η εταιρεία γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζει καθημερινά η μικρή λιανική στέκεται στο πλευρό της και σε αυτή τη μάχη, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης: «Συνεχίζουμε μαζί». Και εξηγεί πως η άμεση παροχή ρευστότητας ύψους έως 10 εκατομμυρίων ευρώ, σε χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης, είναι ο πρώτος πυλώνας αυτού του προγράμματος. Ο δεύτερος πυλώνας στοχεύει στην σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας αυτών των σημείων, μέσω των συμφωνιών που πετύχαμε για παροχή εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών σε νευραλγικούς τομείς όπως η ενέργεια, η τηλεφωνία και τα αναλώσιμα. Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την προετοιμασία του κλάδου για το βιώσιμο μέλλον, μέσα από την εκπαίδευση των επαγγελματιών και τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεών τους.

To «Συνεχίζουμε Μαζί» έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά, σύμφωνα με τον κ. Δρακουλαράκο, στα μέτρα της κυβέρνησης και αποτελεί μια φυσική συνέχεια της συνεργατικότητας μεταξύ πολιτείας, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών που απέδειξε κατηγορηματικά την περίοδο του lockdown ότι αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία.
Προσθέτει πως το πρόγραμμα είναι σε εφαρμογή και ότι οι επαγγελματίες το έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό καθώς μέσα στις πρώτες 72 ώρες λειτουργίας είχαμε ήδη 1000 συμμετοχές”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Σταύρου Δρακουλαράκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσιβγέλη

Ερ.:  Στη μετά-covid εποχή πολλοί θεωρούν ότι χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό “ restart” στην ελληνική οικονομία; Υπό ποιες προϋποθέσεις πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τι μπορεί να περιλαμβάνει; 

Απ.: Το διάστημα των πρώτων μηνών της covid19-εποχής είναι πυκνό σε παραστάσεις και μαθήματα, από τα οποία καλούμαστε να αντλήσουμε γνώση για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και έμπνευση για τον τρόπο που αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε όλοι μαζί (πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, κοινωνία, επιχειρήσεις) να συνεργαστούμε με αλληλεγγύη και με υπευθυνότητα. Μάθαμε να ακούμε την επιστήμη, επανακτήσαμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς και λύσαμε τη δύσκολη άσκηση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα, είναι να τοποθετηθεί η  επιχειρηματικότητα στον πυρήνα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ιδιαίτερα διεθνώς, καθώς στην επιχειρηματικότητα εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε: Εξωστρέφεια, εξαγωγικό χαρακτήρα, επένδυση σε έρευνα και καινοτομία, μόνιμες θέσεις εργασίας, εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων και την πολυπόθητη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. 

Προϋπόθεση αποτελεί φυσικά και ο τρόπος με τον οποίο θα επιδιώξουμε την επανεκκίνηση. Αν κάτι μας διδάσκει το πρόσφατο παρελθόν αυτό είναι η νοοτροπία του «μαζί» και τα εκθετικά πλεονεκτήματα που προσφέρει. Γι’ αυτό και η επιχειρηματικότητα οφείλει πλέον να είναι συμπεριληπτική, να είναι εκείνη που τους χωρά όλους και δεν αφήνει κανέναν πίσω. Η συνεργασία να αποτελέσει οδηγό για μια επανεκκίνηση άμεση και καταλύτη για μια ανάπτυξη βιώσιμη.

Ερ.: Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα συμβάλλουν σε ένα νέο αναπτυξιακό «restart» μετά το πέρας του κορονοϊού (COVID-19);

Απ.: Όσο περνάνε οι ημέρες, συνειδητοποιούμε πως η πανδημία, μεταξύ πολλών άλλων, επαναπροσδιόρισε το «μεγάλη εταιρεία» και όσα παραδοσιακά συνδέαμε με εκείνη. Μεγάλη δεν είναι πια η επιχείρηση που έχει τεράστιο μέγεθος ή χρονική παλαιότητα αλλά εκείνη που χαρακτηρίζεται από καινοτομία, εξωστρέφεια, στρατηγική ματιά και κυρίως την ικανότητα και τη θέληση να δημιουργεί μεγάλες λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα. 

Παράλληλα, σε οποιαδήποτε μεγάλη πρωτοβουλία, σε οποιαδήποτε επανεκκίνηση, οι μεγάλες επιχειρήσεις συμβάλλουν ουσιαστικά, μοναχά όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων λύσεων.
Διότι, πλέον, το να προκύπτει ένα κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα από τη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων εξελίσσεται σε σπουδαιότερο αποτέλεσμα από το να επιστρέφονται τα κέρδη μόνο στις εταιρείες. Και θα φέρω ως παράδειγμα την Παπαστράτος, μια εταιρεία που εξάγει το 80% της παραγωγής της, δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και λειτουργεί ως κόμβος τεχνολογικής και λειτουργικής καινοτομίας προσφέροντας πολύτιμη γνώση προς το εξωτερικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν δίχως να παραμερίζει τον κεντρικό ρόλο που, ως μεγάλη επιχείρηση, οφείλει να διαδραματίζει στο κοινωνικό σύνολο. Και συμβαίνουν όταν η επιχειρηματικότητα μπολιάζεται με τη μεταμορφωτική δύναμη της συμπερίληψης και όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί και το αναλαμβάνουμε.

Ερ.: Με ποιο τρόπο η εταιρεία Παπαστράτος στηρίζει τη μικρή λιανική, τη «ραχοκοκαλιά» του λιανεμπορίου, στο νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στη μετά-covid εποχή;

Απ.: Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή η λιανική των 21.000 επιχειρήσεων και των 43.000 εργαζομένων, βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο καθώς η πανδημία ήρθε να προσθέσει επιπλέον εμπόδια στα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Μιλάμε δε για έναν κλάδο που ετησίως συνεισφέρει στα ταμεία του Δημοσίου € 2,8 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνικών προϊόντων.

Εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτές οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις λόγω της κοινής πορείας μας στην 90χρονη ιστορία της Παπαστράτος. Γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό τους και σε αυτή τη μάχη, μέσω του «Συνεχίζουμε μαζί», του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της Μικρής Λιανικής. 

Η άμεση παροχή ρευστότητας ύψους έως 10 εκατομμυρίων ευρώ σε χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης είναι ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος. Ο δεύτερος πυλώνας στοχεύει στην σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας αυτών των σημείων, μέσω κεντρικών συμφωνιών που πετύχαμε με νευραλγικούς τομείς όπως η ενέργεια, η τηλεφωνία και τα αναλώσιμα για την παροχή εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών. Ενώ ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την προετοιμασία του κλάδου για το βιώσιμο μέλλον, μέσα από την εκπαίδευση των επαγγελματιών και τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεών τους.

To «Συνεχίζουμε Μαζί» έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα μέτρα της κυβέρνησης και αποτελεί μια φυσική συνέχεια της συνεργατικότητας μεταξύ πολιτείας, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών που απέδειξε κατηγορηματικά την περίοδο του lockdown ότι αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. 

Το πρόγραμμα είναι στον αέρα και οι επαγγελματίες το έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό καθώς είχαμε ήδη 1000 συμμετοχές στις πρώτες 72 ώρες λειτουργίας. Η ουσιαστική βοήθεια σε ένα πραγματικό πρόβλημα και τα εξαιρετικά πρώτα αποτελέσματα, δημιουργούν αισιοδοξία για τη συνέχεια, με στόχο να κατορθώσουν όλα αυτά τα μικρά σημεία πώλησης να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική τους και να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του αύριο. 
 

Ερ.: Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και ειδικότερα της Παπαστράτος;

Απ.: Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, που θα γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς τους επόμενους μήνες, θα έχουν ραγδαία επίδραση στην ελληνική οικονομία. Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, να βασιστούμε στην επιστήμη και να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια, με στόχο τη δημιουργία ενός μέλλοντος που θα τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, όλοι όσοι μπορούμε, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Προστατεύοντας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις να είναι βιώσιμο και το ευρύτερο οικοσύστημα γύρω τους, όπως ακριβώς φιλοδοξούμε να κάνουμε εμείς με το πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων και των καταστημάτων του λιανεμπορίου. Το «Συνεχίζουμε Μαζί», πέρα από τις δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος, αντιπροσωπεύει ακριβώς τη νοοτροπία που μπορεί να μας οδηγήσει ως κοινωνία σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο, σε ένα αύριο αισιόδοξο και συμπεριληπτικό. Σε ένα μέλλον στο οποίο χωράνε όλοι.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play