Η επιστήμη της αγάπης: Πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται διαφορετικά είδη συναισθημάτων

Η επιστήμη της αγάπης: Πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται διαφορετικά είδη συναισθημάτων

Μελέτη αποκαλύπτει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με διαφορετικά είδη αγάπης. Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «αγάπη»; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cerebral Cortex, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ανάλογα με τον τύπο της αγάπης που βιώνουμε. Οι ερευνητές προσδιόρισαν έξι βασικές κατηγορίες αγάπης: ρομαντική, γονική, φιλική, προς έναν άγνωστο, προς ένα κατοικίδιο και προς τη φύση.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες, κατέδειξε ότι η γονική αγάπη προκαλεί την πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα, με τη ρομαντική αγάπη να έρχεται στη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα είδη αγάπης φαίνεται να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από την εγγύτητα των σχέσεων, διαφέροντας μόνο στην ένταση της ενεργοποίησης.

Η έρευνα από την ομάδα του πανεπιστημίου Syracuse εντόπισε τις περιοχές του εγκεφάλου που εκκρίνουν ορμόνες της αγάπης και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες δημιουργούν συναισθήματα ευφορίας. Παρατηρήθηκε ότι η αγάπη για τους αγνώστους είναι λιγότερο ανταποδοτική και προκαλεί μικρότερη εγκεφαλική ενεργοποίηση σε σχέση με εκείνη για τα κοντινά πρόσωπα. Στην περίπτωση των κατοικίδιων ζώων, οι περιοχές που σχετίζονται με την κοινωνικότητα ενεργοποιούνται περισσότερο από ό,τι όταν οι συμμετέχοντες σκεφτόντουσαν τη φύση. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντίδραση του εγκεφάλου στην αγάπη επηρεάζεται τόσο από την εγγύτητα του αντικειμένου όσο και από τη φύση του (άνθρωπος, ζώο ή φυσικό περιβάλλον).

*Πηγή: Vita*

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play