Ανησυχία για τις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς λόγω πιθανών δασμών από τις ΗΠΑ και επιπτώσεις στην αγορά. Την ανησυχία τους σχετικά με την πιθανή επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς εκφράζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιων Ελιών (ΔΟΕΠΕΛ). Στην τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, που περιλάμβανε εκπροσώπους από όλους τους τομείς του κλάδου, αναδείχθηκαν οι σοβαρές ανησυχίες που προκύπτουν από τις διαρκείς αλλαγές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει άμεσα τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς.
Η ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς, καθώς σχεδόν το 30% των ελληνικών εξαγωγών αυτού του προϊόντος κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 6% της συνολικής ποσότητας της ποικιλίας Καλαμών κατευθύνθηκε στη μεταποίηση, κάτι που αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί σχετικά με τις τιμές του προϊόντος.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι η παραγωγή της μαύρης επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών / Καλαμάτα είναι ικανοποιητική, με εκτιμήσεις για 100.000-110.000 τόνους. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη διαδικασία διάθεσης του προϊόντος και τις δυνατότητες σύναψης συμβολαίων παραμένουν. Επιπλέον, τα αποθέματα της χώρας από μαύρες επιτραπέζιες ελιές στο ξεκίνημα της περιόδου 2024/25 ανέρχονται σε 29.000 τόνους, γεγονός που δεν επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας μέχρι την επόμενη συγκομιδή.
Η μείωση παραγωγής για τις ποικιλίες Αμφίσσης / Κονσερβολιά και Θρούμπα Θάσου αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή, με την Αμφίσσια να εκτιμάται σε μόλις 7.000 – 8.000 τόνους. Η κατάσταση καθίσταται πιο επιβαρυντική λόγω συνδυαστικών παραγόντων όπως οι κακές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη εργατικών χεριών, που περιορίζουν τη δυνατότητα συλλογής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr