Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στη Σκιάθο για μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛΣ με τον Δήμο Σκιάθου, στις 4, 7 και 8 Μαρτίου 2020.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει δύο ιδιαίτερες συναυλίες. Ένα γκαλά όπερας στις 7 Μαρτίου με τη συμμετοχή δύο διεθνών καταξιωμένων μονωδών της ΕΛΣ, της υψιφώνου Έλενας Κελεσίδη και του τενόρου Δημήτρη Πακσόγλου, με τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο. Μια συναυλία-αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στις 4 Μαρτίου με έργα Γιώργου Κουμεντάκη και Κλάουντιο Μοντεβέρντι, με τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και τον σαξοφωνίστα Γκουίντο ντε Φλάβιις.
Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δίνουν μια πολύχρωμη διάσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι τα πρωινά του Σαββάτου 7 και της Κυριακής 8 Μαρτίου, όπου θα παρουσιαστούν η όπερα, ο χορός και η κλασική μουσική σε τέσσερα επιτυχημένα εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται σε μια μεγάλη ηλικιακή γκάμα, από βρέφη μέχρι ενήλικες 65+.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Συναυλία
The Murderess fragments
Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020
Ώρα έναρξης: 20.00
Αναστασία Κότσαλη μεσόφωνος
Γκουίντο ντε Φλάβιις σαξόφωνο
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 169 χρόνων από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου, αποτίνουν φόρο τιμής στον μεγάλο λογοτέχνη με μια συναυλία-αφιέρωμα. Η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο σαξοφωνίστας Γκουίντο ντε Φλάβιις παρουσιάζουν αποσπάσματα από τα έργα Φόνισσα και Forget me not του Γιώργου Κουμεντάκη, καθώς και από την όπερα Ορφέας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι.
Άριες απώλειας και νοσταλγίας συνδιαλέγονται με τις μνήμες του τόπου, αλλά και με τη συναρπαστική ιστορία της Φραγκογιαννούς. Οι λυρικές μελωδίες διατρέχουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Μονής της Ευαγγελίστριας, ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία των Σποράδων.
Γκαλά Όπερας
Αίθουσα εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι
Σάββατο 7 Μαρτίου 2020
Ώρα έναρξης: 20.00
Σολίστ
Έλενα Κελεσίδη υψίφωνος
Δημήτρης Πακσόγλου τενόρος
Στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος
Δύο διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες μονωδοί της ΕΛΣ, η υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου παρουσιάζουν ένα γκαλά όπερας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι Σκιάθου το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 20.00.
Μια μοναδική βραδιά με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει άριες και ντουέτα από όπερες και οπερέτες των Βέρντι, Πουτσίνι, Μπιζέ, Λέχαρ, Λόου, Κάπουα, Λεονκαβάλλο, Σακελλαρίδη. Τους δύο ερμηνευτές συνοδεύει στο πιάνο ο διακεκριμένος πιανίστας της ΕΛΣ Φρίξος Μόρτζος.
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ
Λυρικά πρωινά για όλη την οικογένεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι Σκιάθου
Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 / Ώρες έναρξης: 10.00 & 12.00
Όπερα από κούνια
Μουσικοκινητική για βρέφη και νήπια
Εμψυχώνει: Δάφνη Τσιούνη
Η κινησιολογική και ακουστική αφύπνιση των βρεφών και των προνηπίων μέσα από τέσσερις περιόδους της δυτικής μουσικής: μπαρόκ, κλασική, ρομαντισμό και μουσική του 20ού αιώνα, σε μια προσέγγιση που περιλαμβάνει και τη συμμετοχική παρουσία του γονέα. Με μουσικοκινητικά παιχνίδια ανακαλύπτουν μέσα στην ομάδα ηχόχρωμα και ύφος, εξοικειώνονται με τον ήχο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, καθώς και με τις βασικές οικογένειες των μουσικών οργάνων. Μέσα από εμπειρικές και βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά παράλληλα εξερευνούν το εύρος των κινητικών και μουσικών δυνατοτήτων τους.
To εργαστήριο απευθύνεται σε ηλικιακές ομάδες από 12 έως 24 μηνών και από 2 έως 4 ετών. Απαραίτητη η παρουσία κηδεμόνα.
Σύνολο συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 10 άτομα
Διάρκεια εργαστηρίου: 45΄ – 50΄
Ώρες εργαστηρίου: 10.00 – 10.45 (α΄ ομάδα) & 11.00 – 11.45 (β΄ ομάδα)
Μπαμπά… χορεύουμε;
Εργαστήριο μπαλέτου και χορευτικού παιχνιδιού
Εμψυχώνουν: Απόστολος Κουσίνας, Αναστασία Παττελάκη
Κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, οι μπαμπάδες «εξασκούνται» με τα παιδιά τους στο μπαλέτο και το χορευτικό παιχνίδι. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι δύο πλευρές να διερευνήσουν τις δεξιότητές τους αλλά και να ενισχύσουν τη σχέση τους μέσα από κινητικές δραστηριότητες, αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Κυρίως όμως να το διασκεδάσουν, γιατί θα τολμήσουν να… χορέψουν!
To εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού.
Σύνολο συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 10 παιδιά με τον κηδεμόνα
Διάρκεια εργαστηρίου: 45΄ – 50΄
Ώρες εργαστηρίου: 10.00 – 10.45 (α΄ ομάδα) & 11.00 – 11.45 (β΄ ομάδα)
Γνωρίζοντας το μπαλέτο
Εκπαιδευτικό εργαστήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας για εφήβους
Εμψυχώνουν: Απόστολος Κουσίνας, Αναστασία Παττελάκη
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σας προσκαλούν σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο γνωριμίας με το μπαλέτο. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο Γνωρίζοντας το μπαλέτο καλεί ερασιτέχνες, νέους χορευτές και λάτρεις του κλασικού χορού για μια γνωριμία με το μαγικό κόσμο του μπαλέτου. Στόχος του εργαστηρίου είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου, η εισαγωγή τους στη βασική ορολογία του κλασικού χορού αλλά και η χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης με εργαλεία τη μουσική και τον χορό.
To εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους από 14 έως 18 ετών
Σύνολο συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 25 άτομα
Ώρα εργαστηρίου: 12.00 – 14.00
Μουσική(οί) εδώ και τώρα!
Εργαστήριο μουσικής για άτομα άνω των 55 ετών
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Κική Κέρζελη
Με βασικό υλικό τη φωνή και το τραγούδι, αλλά και με τη χρήση συμβατικών και αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, το πρόγραμμα Μουσική(οί) εδώ και τώρα! αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση της μουσικής εκπαίδευσης για άτομα άνω των 55 ετών. Το παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η μουσική ακρόαση, η καλλιέργεια της ακουστικής και ρυθμικής αντίληψης και η έκφραση μέσα από τη μουσική αποτελούν τους βασικούς άξονες υλοποίησης του προγράμματος. Ελάτε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε παρέα μια μουσική ομάδα, την ορχήστρα μας, να ανακτήσουμε μνήμες, αλλά και μικρές και μεγάλες συγκινήσεις.
Η προηγούμενη ενασχόληση με τη μουσική́ δεν αποτελεί́ προϋπόθεση για τη συμμετοχή́ σας στο πρόγραμμα. Ευπρόσδεκτοι γίνονται και επαγγελματίες μουσικοί που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Οι συμμετέχοντες που διαθέτουν κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά ή έχουν τη δυνατότητα να τα δανειστούν, καλούνται να τα φέρουν μαζί τους.
To εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 55 ετών
Σύνολο συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 25 – 30 άτομα
Ώρα εργαστηρίου: 12.00 – 14.00
Πληροφορίες – Εγγραφές: 24273 50104