Στα επόμενα χρόνια, οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕτΕ) θα προορίζονται για την υλοποίηση «πράσινων» επιχειρηματικών projects, όπως επισήμανε ο επικεφαλής καινοτόμου επιχειρηματικότητας της ΕτΕ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες αναγνωρίζουν πλήρως τα οφέλη της υιοθέτησης των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνηση). «Η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, αλλά και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία», πρόσθεσε.
Η ΕτΕ αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο «φιλικά» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση επιχειρηματιών που έχουν σαφή προσανατολισμό προς ένα πράσινο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα ESG 2.0: Προκλήσεις και Ευκαιρίες, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο ίδιος σημείωσε ότι η τράπεζα συνεργάζεται με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και άλλους οκτώ φορείς για τη συνεχιζόμενη υλοποίηση δράσεων που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνική ευθύνη και τη συμπερίληψη.
Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕτΕ ότι οι χρηματοδοτήσεις της θα έχουν πράσινο πρόσημο τα επόμενα χρόνια, επενδύοντας σε δράσεις που σέβονται το περιβάλλον και προάγουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε διεθνές επίπεδο, η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG έχει μετατραπεί σε κριτήριο χρηματοδότησης και είναι μονόδρομος για τους Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνική ευθύνη.
Τα κριτήρια ESG αποτελούν προτεραιότητα για την ΕτΕ, η οποία δηλώνει ηγέτης στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ενέργειας και της πράσινης οικονομίας. Παράλληλα, προάγει την κοινωνική ευθύνη, τη διαφορετικότητα και τη διαφάνεια στις δραστηριότητές της.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των Ελλήνων επιχειρηματιών για την αποτελεσματική ανταπόκριση σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και προκλήσεων. Στοχεύουν σε μια βιώσιμη μετάβαση προς ένα καλύτερο μέλλον, με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2025. Επίσης, ο ΕΒΕΑ υποστηρίζει οικογενειακές επιχειρήσεις και προάγει την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματικότητα.