Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) αριθμεί περισσότερα από 190 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς, έχοντας ως αποστολή, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «να εντοπίζει, να συγκεντρώνει, να οργανώνει, να περιγράφει και να διαφυλάσσει στο διηνεκές τα τεκμήρια της επιστήμης και του πολιτισμού που δημιουργούνται στην Ελλάδα ή διεθνώς και σχετίζονται με τον ελληνισμό στη διαχρονία του, προσφέροντας ανοικτή και ισότιμη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο».
Στο επιβλητικό Βαλλιάνειο Μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας, που παραμένει ένα τοπόσημο στην ελληνική πρωτεύουσα, οι σχολικές επισκέψεις ήταν δυνατές πριν ακόμη από τη μετεγκατάσταση της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τα σχολεία είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν, να ξεναγηθούν στον χώρο και να συμμετάσχουν σε δράσεις προσομοίωσης αναζήτησης και εύρεσης τεκμηρίων, όπως θα έκανε ένας χρήστης της Βιβλιοθήκης.
Με τη μετεγκατάσταση της ΕΒΕ το 2018 στο ΚΠΙΣΝ, η δημοφιλία της έχει αυξηθεί, όπως και οι δράσεις εξωστρέφειας, αποτέλεσμα της αύξησης του ενδιαφέροντος του κοινού για τις νέες της εγκαταστάσεις και της νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε τη λειτουργία της και τη δημιουργία του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) το 2017.
Από το 2016, η ΕΒΕ διοργανώνει την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας για τις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας που ανήκουν στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, καθώς επίσης και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Από το 2021, η ΕΒΕ υλοποιεί οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ, ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
«Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΒΕ αγγίζουν θεματικές που ενδιαφέρουν κατεξοχήν το σχολείο, όπως Ιστορία, Τέχνη και Επιστήμες», υπογράμμισε μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνδυάζει την πρόσβαση στους χώρους της ΕΒΕ με τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα που αξιοποιεί τις συλλογές και τα αρχεία της, ενισχύοντας έτσι την αγάπη για το βιβλίο και την κουλτούρα δανεισμού.
Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει επισημάνει τη σημασία της προώθησης της φιλαναγνωσίας στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, με την προσθήκη λογοτεχνικών βιβλίων στα εγχειρίδια από την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Η ΕΒΕ, με την υλοποίηση των προγραμμάτων της, ενισχύει τη φιλαναγνωσία και προάγει την παιδεία, την έρευνα και την πολιτιστική δημιουργία. «Κάθε χρόνο, τα σχόλια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας συγκινούν και μας εξελίσσουν», αναφέρει μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Συνολικά, 88 σχολεία και 2.548 μαθητές παρακολούθησαν 139 προγράμματα κατά την περυσινή χρονιά, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος φέτος να είναι πολύ ενθαρρυντική.
Με τη βάση αυξημένου ενδιαφέροντος, η Ομάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σκοπεύει να συνεχίσει και να εμπλουτίσει τα πιο περιζήτητα προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.
Φέτος, «πρεμιέρα» θα κάνουν δύο νέα προγράμματα, το «Σημειωματάριο Αρχιτεκτονικής – Le Corbusier» και το «1922: Η επιστήμη στην πρώτη σελίδα».
Τα αγαπημένα προγράμματα προηγούμενων ετών επιστρέφουν, ενώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2025 θα πραγματοποιηθούν επετειακές δράσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα θα υλοποιούνται από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Μάιο 2025 και η συμμετοχή είναι δωρεάν, κατόπιν αιτήματος μέσω της ιστοσελίδας της ΕΒΕ.
Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ.