Η Ευρώπη αναζητά λύσεις στην ασφάλειά της καθώς η αμερικανική παρουσία ενδέχεται να μειωθεί. Το περασμένο Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, μετά την προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία δεν είναι διαρκής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη πρέπει να αναλογιστεί εάν είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο της αυτόνομης αμυντικής δύναμης, και οι απόψεις ποικίλλουν.
Ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για την ευρωπαϊκή πολιτική, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν ακόμη την απαραίτητη στρατηγική δύναμη για να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τους 100.000 στρατιώτες τους από την Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να αμυνθούν κατά μιας πιθανής επίθεσης. Η απουσία των αμερικανικών δυνάμεων θα σημαίνει ότι θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνατότητες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι επαρκείς.
Η πίεση να δαπανηθούν τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την άμυνα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Αν και η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών, η καθυστέρηση στη στρατηγική προετοιμασία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν αρκεί μόνο να ξοδευτούν περισσότερα χρήματα, αλλά πρέπει να γίνει και στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση αυτών των πόρων.
Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι προφανές ότι η αμυντική στρατηγική της θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές της ανάγκες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστεί ξαφνικά τις μεγάλες δαπάνες που απαιτούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και οι στρατηγικές τους δεν θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την ελληνική περίπτωση, η οποία έχει διαφορετικές προτεραιότητες και απειλές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr