Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στην άμυνα

Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στην άμυνα

Στις διεθνείς προοπτικές μέσα στο νέο ρευστό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη χώρα μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, αναφέρθηκε η Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Πολιτικής, Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας στον Ν. Δρόσο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Μπότσιου τόνισε ότι είναι ίσως νωρίς ακόμη για να κρίνουμε πού ακριβώς κινείται ο πρόεδρος Τραμπ, με τη λογική ότι και γιατί είναι πολύ νωρίς γιατί έχει μια περίοδο χάριτος μπροστά του. Αυτή η περίοδος σηματοδοτεί την αρχή μιας εποχής, η οποία ακόμη αναζητεί το όνομά της, και σίγουρα βλέπουμε τώρα να λαμβάνουν χώρα φαινόμενα που περιμέναμε χρόνια να συμβούν.

Όσον αφορά τη δυνατότητα να αναλάβει μόνη της η Ευρώπη το στρατιωτικό βάρος από τη βαθμιαία αποχώρηση των ΗΠΑ, η κα Μπότσιου επισήμανε: Δεν νομίζω ότι θα αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ, αλλά πιέζουν την Ευρώπη. Εξάλλου, το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια που εξαιτίας της Αμερικής, η Ευρώπη ανασυγκροτήθηκε και έφτασε σε αυτό το επίπεδο ευημερίας.

Αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να ξαναπαίξει η Βρετανία ως πυρηνική δύναμη, πρόσθεσε ότι η ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη αντικατοπτρίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Γερμανία, από την άλλη, μπορεί να παίξει έναν ρόλο τροφοδότη της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν σημαίνει απαραίτητα περαιτέρω εξοπλισμό της Γερμανίας.

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, τόνισε ότι η βασικότερη απειλή για την Ελλάδα παραμένει η Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στρέψουμε την πολιτική των Ευρωπαίων σε μεγάλο βαθμό και στα δικά μας θέματα ασφάλειας, όχι μόνο στη Ρωσία. Η Τουρκία εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής σε πολιτικές που παλαιότερα ασκούσε η Ελλάδα.

Όσον αφορά τους έως τώρα χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, τόνισε ότι το κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις. Εάν απεμπολήσουμε το βέτο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αυτό θα είναι πολύ άσχημο για την Ελλάδα.

Αναφορικά με την απουσία άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω του Δικαίου της Θάλασσας, η κα Μπότσιου υπογράμμισε ότι καλό είναι να ενημερωνόμαστε αμοιβαία για το τι θέλουμε να κάνουμε σε περιοχές. Στην ελληνική κυριαρχία, δεν χρειάζεται να ενημερώνουμε, αλλά καλό θα ήταν ώστε να μην γίνουν επεισόδια σαν και αυτά. Πρέπει να σταματήσουμε τις απώλειες θαλάσσιου εδάφους και να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στον σύνδεσμο https://youtu.be/nXkCOAPCg9U

Loading

Play