Οι δασμοί των ΗΠΑ επηρεάζουν το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό μοντέλο, οδηγώντας σε στροφή προς την εγχώρια ζήτηση. Διατηρώντας επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην ευρωπαϊκή οικονομία, η Citi προβλέπει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστεί μια σημαντική αλλαγή. Εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στις εξαγωγές, δίνοντας προτεραιότητα στην εγχώρια ζήτηση. Αυτή η στροφή, όπως αναφέρεται, ενδέχεται να οδηγήσει σε λιγότερη συγχρονικότητα των οικονομικών κύκλων της Ευρώπης με εκείνους των ΗΠΑ και να προκαλέσει υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό στο μέλλον.
Η αυξανόμενη συζήτηση γύρω από τις αμυντικές δαπάνες προσφέρει το κίνητρο και την ευκαιρία για αυτή την αλλαγή. Αν και αναμένεται ότι αυτή η τάση θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν φόβοι ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να συνεισφέρει σε χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα λόγω αυστηρότερης χρηματοδότησης.
Η Citi τονίζει ότι οι δασμοί που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο που οι ευρωπαϊκές χώρες διαχειρίζονται τις οικονομικές τους πολιτικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη δημοσιονομική υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης. Με την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου, οι πιέσεις που ασκούνται στις χώρες με εμπορικά πλεονάσματα θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να υιοθετήσουν στρατηγικές που δεν ευνοούν πλέον τις εξαγωγές.
Η στροφή αυτή φαίνεται να επιταχύνει την αναγνώριση ότι το υπερβολικό ποσοστό εξάρτησης από τις εξαγωγές δεν είναι βιώσιμο, με τις χώρες να στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr