Οι σύγχρονες μέθοδοι μετασχηματισμού της εργασιακής εμπειρίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή των επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού της ΕΕΤ και επικεφαλής HR της Citi Νότιας Ευρώπης και Μπενελούξ, Κώστα Τσαλίκη.
Οι σύγχρονες μέθοδοι μετασχηματισμού της εργασιακής εμπειρίας υλοποιούνται για μια σειρά λόγων, προκειμένου οι τραπεζικοί οργανισμοί να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους εργαζόμενους, ιδίως από τη νεότερη γενιά.
Επίσης, προκειμένου να:
– Συνδυάσουν τους αλματώδεις ρυθμούς του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων με σύγχρονες πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.
– Αξιοποιήσουν την εμπειρία και τεχνογνωσία των εργαζομένων τους στον εκσυγχρονισμό της επικοινωνίας με τον πελάτη.
– Διαμορφώσουν συνθήκες ευελιξίας και καινοτομίας ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να διαμορφώσει τη δική του εξατομικευμένη εμπειρία.
– Δημιουργήσουν για κάθε εργαζόμενο έναν ψηφιακό πυρήνα, με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες.
– Αναπτύξουν όραμα στους εργαζόμενους που θα ενισχύει το κοινωνικό αποτύπωμα των τραπεζών.
– Απλοποιήσουν την πολυπλοκότητα των διαδικασιών ώστε αυτή να γίνει πιο φιλική σε εργαζόμενους και πελάτες.
– Μετασχηματίσουν το μοντέλο της παραδοσιακής ιεραρχικής τράπεζας σε έναν networked οργανισμό, δυναμικό και ευέλικτο, ώστε να παρέχεται εξυπηρέτηση άμεση, προσωποποιημένη και ουσιαστική, καθώς και να επικαιροποιούν τις πολιτικές εργασίας ώστε η τεχνολογία να γίνει καθολικά προσβάσιμη και συμπεριληπτική.
Η τεχνολογία δεν θα πρέπει να είναι ο σκοπός αλλά το μέσον για καλύτερη οργάνωση και πιο αποδοτική εργασία.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, η κ. Απαλαγάκη ανέφερε ότι το κάθε διευθυντικό στέλεχος από τον τομέα του HR βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σχεδιασμού πολιτικών που δεν ενισχύουν απλώς την απόδοση, αλλά και δημιουργούν ένα συναρπαστικό, προοδευτικό και ανθρωποκεντρικό περιβάλλον εργασίας.
Ο κ. Γεωργόπουλος, Executive General Manager, Chief Human Resources & Group Change Officer, επισήμανε ότι για την Τράπεζα Πειραιώς είναι σαφές ότι καθιστώντας την τεχνολογία ανθρωποκεντρική, διασφαλίζουμε ταυτόχρονα και την πελατοκεντρικότητα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών είναι ένα ταξίδι που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, με απτή απόδειξη τη μεταφορά σχεδόν όλων των συναλλαγών σε ψηφιακά κανάλια, σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Νατάσσα Πασχάλη, γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου Eurobank Group CHRO, ανέδειξε το τοπίο του ανθρώπινου δυναμικού στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας του σήμερα. Όπως σε όλα τα σημαντικά προβλήματα της εποχής μας, η λύση και στο πρόβλημα της προσέλκυσης και της διακράτησης των ταλαντούχων ανθρώπων δεν είναι ούτε γρήγορη, ούτε εντυπωσιακή. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός, διαρκής παρατήρηση και αξιολόγηση των συνθηκών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ