Η ιστορία της φυλάκισης του Πολ Βερλαίν και η ερωτική σχέση του με τον Αρθούρο Ρεμπώ διαδραματίζεται στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ένα πουλάκι στο δεντρί που φαίνεται παραπονιέται/ Τούτη’ η βοή που φτάνει, είν’ από κει, από τη χώρα/ Τι τα ‘καμες, εσύ που κλαις και κλαις, δάκρυα ποτάμι/ τα νιάτα σου -πες, πες μου- εσύ που κλαις/ τι τα ‘χεις κάμει; Πολ Βερλαίν, Τον γαλάζιο ουρανό.
Η εικόνα και οι σκέψεις του Πολ Βερλαίν στο ποίημα *Τον γαλανό ουρανό* (σε μετάφραση Κωστή Παλαμά), που δημοσιεύονται στη *Φρόνηση* του 1881, προέρχονται από τη βελγική φυλακή της Μονς. Εκεί όπου κρατείται το 1873 μετά τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του Αρθούρου Ρεμπώ. Το κομβικό περιστατικό στη ζωή και των δύο καταραμένων θυμίζει η μικρή έκδοση Οι φυλακές μου των εκδόσεων Οροπέδιο, στη φροντισμένη μετάφραση της Ελένης Σαραμάσκου. Για την ιστορία, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, ξέσπασε σε έναν δρόμο των Βρυξελλών μια φιλονικία. Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Βερλαίν: Αφορμή ήταν δυο πυροβολισμοί που είχαν ριχτεί πρωτύτερα, από τους οποίους ο πρώτος τραυμάτισε ελαφρά τον έναν εμπλεκόμενο.
Ο Βερλαίν χρησιμοποιεί επίτηδες τρίτο πρόσωπο. Μετά από συνοπτική ανάκριση, το όργανο της τάξης τους διέταξε να τον ακολουθήσουν στο δημαρχείο. Ο ίδιος ο Βερλαίν περιγράφει: είναι ώρα πια να παραδεχτώ ότι εγώ ήμουν ο αυτουργός της επίθεσης, την οποία αποπειράθηκα να επαναλάβω, και θύμα ο Αρθούρος Ρεμπώ.
Η περίοδος στη ζωή του Βερλαίν είναι γεμάτη βίαια ξεσπάσματα, εν μέσω εθισμού στο αψέντι, με αποτέλεσμα να επιτίθεται στους κοντινούς του. Η ερωτική του σχέση με τον Ρεμπώ διήρκεσε περίπου δύο χρόνια προτού οδηγήσει στη φυλάκισή του. Η ποινή φυλάκισης των δύο χρόνων αντανακλά την κοινωνική προκατάληψη της εποχής, ενώ ο Βερλαίν φαίνεται να αποδέχεται τη δικαία ποινή του με στωικότητα.
Ο Βερλαίν πέθανε από πνευμονία στις 8 Ιανουαρίου 1896. Το περίστροφο με το οποίο είχε πυροβολήσει τον Ρεμπώ πουλήθηκε το 2016 από τους Christies έναντι 434.500 ευρώ.