Η Γερμανία ακολουθεί την Ιταλία σχεδιάζοντας το δικό της δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών για εθνική ασφάλεια. Με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από το Starlink του Έλον Μασκ, η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και προγραμματίζει την ανάπτυξη ενός εγχώριου δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, γνωστές ως Bundeswehr, προγραμματίζουν την εκτόξευση εκατοντάδων δορυφόρων για επικοινωνιακές υπηρεσίες και πιθανώς άλλες εφαρμογές όπως η τηλεπισκόπηση.
Το υπουργείο Άμυνας έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη του σχεδίου, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, δεν έχει αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το κόστος ή τις λεπτομέρειες. Η σημασία των δορυφορικών δικτύων αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο στηρίχθηκε στο Starlink της SpaceX για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία υπήρξε στόχος κυβερνοεπίθεσης που κατέστρεψε την υπηρεσία δορυφορικών επικοινωνιών της Viasat.
Σήμερα, η Γερμανία στηρίζεται σε δορυφορικά συστήματα των συμμάχων της, ωστόσο η γεωπολιτική αστάθεια την υποχρεώνει να αναπτύξει τις δικές της λύσεις, όπως αναφέρει η Handelsblatt. Ο γερμανικός δορυφορικός αστερισμός είναι διαφορετικός από τη δορυφορική υπηρεσία IRIS2 που προγραμματίζει η ΕΕ για την ευρυζωνική πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η Ιταλία έχει προγραμματίσει να εκτοξεύσει δικούς της δορυφόρους για ασφαλείς κυβερνητικές επικοινωνίες. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αρχικά εξέτασε τη χρήση του Starlink, αλλά οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναδείχθηκαν άμεσα, με αμφισβήτηση της λογικής ανάθεσης συμβολαίων εθνικής ασφάλειας σε ξένους επιχειρηματίες. Στη Γερμανία, εξετάζεται η εκτόξευση νέων στρατιωτικών δορυφόρων από εγχώριες διαστημικές εταιρείες, όπως οι Hympulse, Rocket Factory και Augsburg, οι οποίες πρόσφατα πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση από τη Νορβηγία, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr