Η γερμανική δικαιοσύνη εγκρίνει την απέλαση δύο αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Η γερμανική δικαιοσύνη εγκρίνει την απέλαση δύο αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για απέλαση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών για ανθρωπιστικές συνθήκες. Η δικαστική απόφαση της Γερμανίας που εγκρίνει την απέλαση δύο αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τις προκλήσεις του μεταναστευτικού συστήματος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, με έδρα τη Λειψία, απέρριψε τις εφέσεις που είχαν καταθέσει δύο άνδρες, κρίνοντας ότι δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση απέλασής τους στην Ελλάδα. Ο ένας είναι σομαλικής καταγωγής και ο άλλος προέρχεται από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι άνδρες είχαν διαφύγει από τις χώρες τους το 2017 και το 2018, έφτασαν στην Ελλάδα, όπου τους χορηγήθηκαν προσωρινές άδειες διαμονής, και αργότερα μετακινήθηκαν στη Γερμανία.

Κατώτερο δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι, αν και το ελληνικό σύστημα ασύλου έχει αδυναμίες, νεαροί άνδρες με καλή φυσική κατάσταση μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που επικρατούν. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Pro Asyl, αναφέρουν σοβαρές δυσκολίες για τους μετανάστες στην Ελλάδα, καλώντας τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας.

Η Σύμβαση του Δουβλίνου επιβάλει στους μετανάστες να ζητούν άσυλο στη πρώτη χώρα της ΕΕ που εισέρχονται, επιβαρύνοντας υπέρμετρα χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δημοσιευμένη τον Νοέμβριο του 2023, αναφέρεται σε περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης που βιώνουν οι πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Pro Asyl, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και στέγαση για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες ενέργειες προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των προσφύγων. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυστηροποίησης των πολιτικών μετανάστευσης στην ΕΕ, που έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στις χώρες υποδοχής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play