Η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού δημιουργεί αυξημένη ανάγκη για φροντίδα, με τους μετανάστες να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Οι δημογραφικές εξελίξεις που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Καθώς τα αγαπημένα πρόσωπα γερνούν ή αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες, η ζήτηση για φροντίδα αυξάνεται δραματικά. Ωστόσο, η επάρκεια του εργατικού δυναμικού δεν συμβαδίζει με τις αυξανόμενες ανάγκες. Ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι ήδη 65 ετών ή μεγαλύτερος, και αναμένεται ότι μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 30%. Αυτή η σημαντική δημογραφική αλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας κατά 23,5%, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την προέλευση αυτών των εργαζομένων.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ήδη ανησυχητική, καθώς ο τομέας της μακροχρόνιας φροντίδας στην Ευρώπη απασχολεί περίπου 6,3 εκατομμύρια άτομα, ενώ υφίσταται σοβαρή έλλειψη φροντιστών. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως γυναίκες, παρέχουν άμισθη, άτυπη φροντίδα σε ηλικιωμένους συγγενείς, με αυτό το βάρος να παραμένει αναγνωρισμένο και μη βιώσιμο. Στην αναζήτηση λύσεων, η πρόσφατη έρευνα του The Conversation δείχνει τη σημασία των μεταναστών εργαζομένων στην κάλυψη αυτού του κενού.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν το 10% των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας προέρχεται από το εξωτερικό. Οι περισσότεροι από αυτούς καταφθάνουν από χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, καλύπτοντας κρίσιμες θέσεις εργασίας. Παρά τη συμβολή τους, οι μετανάστες φροντιστές συχνά υφίστανται κακή μεταχείριση, με πολλές περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και χαμηλούς μισθούς. Οι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, καθιστούν τη θέση τους ακόμα πιο δύσκολη, με πολλούς να αντιμετωπίζουν γλωσσικά εμπόδια που τους εμποδίζουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις στον τομέα της φροντίδας, και το πρόβλημα είναι εντονότερο σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπου οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί δεν είναι ελκυστικοί. Παρά τις προόδους που σημειώθηκαν, η πρόσληψη περισσότερων αλλοδαπών εργαζομένων δεν αρκεί αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα. Προβλέπεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει πολιτικές για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, ενισχύοντας τη νομική προστασία και διευκολύνοντας την αναγνώριση προσόντων.
Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη δείχνει να είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, παρά την αναγνωρισμένη ανάγκη για αλλοδαπούς εργαζόμενους. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι νέοι στη Δυτική Ευρώπη είναι πιο επιφυλακτικοί έναντι των μεταναστών. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τομέα της φροντίδας στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρξουν στρατηγικές που θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες και δίκαιες αμοιβές στους εργαζόμενους.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης απαιτεί δράση και υποστήριξη για τους μετανάστες εργαζόμενους, διαφορετικά εκατομμύρια οικογένειες θα βρουν τον εαυτό τους αντιμέτωπες με την αναζήτηση φροντίδας για τους αγαπημένους τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr