Η γραφειοκρατική διάσταση του νεοφιλελευθερισμού

Η γραφειοκρατική διάσταση του νεοφιλελευθερισμού

Αναλύουμε την επίδραση του νεοφιλελευθερισμού στη γραφειοκρατία και την κοινωνία. Ο νεοφιλελευθερισμός, ως πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα, συνδέεται αρχικά με την κριτική του κράτους, το οποίο παρουσιάζεται ως μια γραφειοκρατία που εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που υιοθέτησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές προέβαλαν μια ρητορική υπέρ της μείωσης της κρατικής παρέμβασης, με κύριο στόχο τις μεταρρυθμίσεις που θα καταπολέμησαν τη γραφειοκρατία. Η ανάγκη υιοθέτησης πρότυπων διοίκησης από τον τομέα των επιχειρήσεων προτάθηκε ως λύση στην ταύτιση του κράτους με τη γραφειοκρατία. Στηριζόμενοι στην πεποίθηση ότι η αγορά είναι πιο ορθολογική, οι υπέρμαχοι αυτής της λογικής υποστήριξαν ότι οι πρακτικές διοίκησης από τον ιδιωτικό τομέα θα εξασφαλίσουν αποτελεσματικότητα και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων.

Η ρητορική αυτή οδήγησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και η εισαγωγή του New Public Management, ωστόσο, παραμένουν πολλά παραδείγματα γραφειοκρατικών διαδικασιών που καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη γραφειοκρατία. Παρά την αντιγραφειοκρατική ρητορική, παρατηρείται μια συνεχιζόμενη γραφειοκρατικοποίηση σε πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Αυτή η αντιφατική κατάσταση αποτελεί την αφετηρία για το νέο βιβλίο της Μπεατρίς Ιμπού, Η γραφειοκρατικοποίηση του κόσμου στη νεοφιλελεύθερη εποχή, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική γλώσσα. Η Ιμπού, με θεωρητικές αναφορές στους Βέμπερ και Φουκώ, αναλύει τις μεταβολές στις κρατικές και πολιτικές πρακτικές καθώς και την επιρροή του νεοφιλελευθερισμού στη γραφειοκρατία.

Η έκδοση αυτή προσφέρει μια σημαντική προοπτική στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατία έχει επηρεάσει τη διακυβέρνηση και την κοινωνία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play