Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τον φόνο ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο το καλοκαίρι για τον οποία κατηγορείται ένας Ρώσος, την ώρα που η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τις έρευνες.
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το συμβάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η έρευνα διεξάγεται στη Γερμανία (…) Δεν έχουμε καμία πληροφορία εδώ».
«Πρόκειται για εικασίες χωρίς καμία βάση», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «το θέμα το μεγαλοποίησαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης» και κάνοντας λόγο για απουσία «σοβαρών υποψιών».
Στις 23 Αυγούστου μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου ένας Γεωργιανός με καταγωγή από την Τσετσενία, ηλικίας 40 ετών ο οποίος ταυτοποίηθηκε ως ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, σκοτώθηκε με τρεις σφαίρες από ένα όπλο με σιγαστήρα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πραγματική «εκτέλεση».
Ο Χανγκοσβίλι είχε στο παρελθόν πολεμήσει στο πλευρό αυτονομιστών στην Τσετσενία.
Ένας Ρώσος που κατηγορείται ότι είναι ο δράστης του φόνου κρατείται στο Βερολίνο, όμως μέχρι στιγμής αρνείται να μιλήσει. Ο άνδρας αυτός φέρεται να εμπλέκεται και στον φόνο ενός Ρώσου επιχειρηματία το 2013.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης εκτίμησε «ότι το ρωσικό κράτος ή οι αρχές της Δημοκρατίας της Τσετσενίας ενδέχεται να έδωσαν εντολή για τον φόνο του», όπως ανέφεραν πολλά γερμανικά μέσα χθες Τρίτη.
Στο μεταξύ σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για τον φόνο.
«Αναλάβαμε την έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Καρλσρούης.
Εξάλλου η Γερμανία απέλασε, χαρακτηρίζοντάς τους ανεπιθύμητα πρόσωπα, δύο Ρώσους που εργάζονται για τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο. Το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι η Γερμανία προχώρησε σε αυτή την κίνηση διότι οι ρωσικές αρχές δεν συνεργάζονται στις έρευνες για τον φόνο του Γεωργιανού.
Από την πλευρά του ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Μόσχα θα απαντήσει ανάλογα στην απέλαση των δύο Ρώσων εργαζόμενων στην πρεσβεία, αν αποδειχθεί ότι διαθέτουν διπλωματικά διαβατήρια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα χαρακτήρισε την απέλασή τους «αβάσιμη» και «μη φιλική ενέργεια», ενώ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να πολιτικοποιείται η έρευνα για μία ανθρωποκτονία.