Η ιστορία πίσω από το γκι και το τραγούδι Άγια Νύχτα

Η ιστορία πίσω από το γκι και το τραγούδι Άγια Νύχτα

Ανακαλύψτε τις παραδόσεις του γκι και της Άγιας Νύχτας, εμβαθύνοντας στην πολιτιστική τους σημασία. Το γκι, το γνωστό ημιπαράσιτο φυτό, έχει ιδιαίτερη θέση στις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη gui. Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση του National Geographic, το γκι είναι ένα κοινό φυτό στην ελληνική και ευρωπαϊκή χλωρίδα. Αυτή την περίοδο, πολλοί ερωτευμένοι αναζητούν το γκι για να φιληθούν από κάτω, καθώς η παράδοση υποστηρίζει ότι αυτό το φιλί εξασφαλίζει την αγάπη και την ευημερία του ζευγαριού. Εβδομήντα χρόνια πριν, στις 25 Δεκεμβρίου 1954, το περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εξηγούσε την προέλευση αυτού του εθίμου.

Από την άλλη, το γκι δεν είναι γνωστό στους Χριστιανούς της Ανατολής, οι οποίοι δεν έχουν επηρεαστεί από τον Δυτικό πολιτισμό. Η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι προέρχεται από τους Κέλτες και τη δρυϊδική τους κληρονομιά, καθώς οι δρυΐδες το χρησιμοποιούσαν ως μαγικό βότανο που εξασφάλιζε γονιμότητα. Η Εκκλησία, αν και το γκι κρεμιέται στα σπίτια, το αποκλείει από τους ναούς.

Σχετικά με το τραγούδι Άγια Νύχτα, η ιστορία του συνδέεται με ένα μικρό ποντίκι και τις αποφάσεις ενός νεαρού ιερέα και ενός μουσικού στην Αυστρία του 19ου αιώνα. Τον Δεκέμβριο του 1818, οι κάτοικοι του γραφικού χωριού Όμπερντορφ ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τη Γέννηση του Χριστού. Δυο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο ιερέας Ιωσήφ Μορ ανακάλυψε ότι το εκκλησιαστικό όργανο δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να αναζητήσει λύσεις.

Ο μουσικός του χωριού, Φραντς Γκρούμπερ, ενημερώθηκε για την κατάσταση και οι δύο τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εκκλησία. Καθώς βαδίζανε, μια ξαφνική έμπνευση ήρθε στον Μορ και αποφάσισαν να συνθέσουν έναν νέο ύμνο, ο οποίος αργότερα θα γινόταν το Σιωπηλή Νύχτα, Άγια Νύχτα. Η πρεμιέρα του ύμνου αυτής της νύχτας ενθουσίασε τους χωρικούς, οι οποίοι άρχισαν να το τραγουδούν όλοι μαζί μέσα στην εκκλησία.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play