Η Ιταλία βιώνει μια μαζική φυγή εγκεφάλων, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική της ανάπτυξη. Η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ευημερία. Παρά την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19, σχεδόν ένας στους δέκα κατοίκους της ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με το 9,8% του πληθυσμού να στερείται βασικών μέσων επιβίωσης, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT. Ανησυχητικά, περίπου 1,5 εκατομμύρια Ιταλοί ηλικίας κάτω των 30 ετών ανήκουν στην κατηγορία NEET, δηλαδή βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, κυρίως λόγω των στρεβλώσεων της εγχώριας αγοράς εργασίας.
Η ραγδαία φυγή των νέων, και ειδικότερα των πτυχιούχων, είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους ειδικούς. Σύμφωνα με στοιχεία, 500.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει από το 2011, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμυρίου τα τελευταία 13 χρόνια. Η ISTAT αναφέρει ότι πάνω από το ένα τρίτο των Ιταλών εφήβων εκφράζουν την επιθυμία να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, με τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Βρετανία να αναφέρονται ως πιθανές προορισμούς.
Ο ρόλος της μισθωτής εργασίας και η εργασιακή ανασφάλεια είναι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την αύξηση της μετανάστευσης. Σε αντίθεση με την Ιταλία, οι νέοι που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Το φαινόμενο του brain drain αναδεικνύει τη μεταβατική αυτή κατάσταση σε σχέση με τη μετανάστευση του 20ου αιώνα, όπου οι περισσότεροι Ιταλοί έφευγαν ως ανειδίκευτοι εργάτες. Σήμερα, οι νέοι διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία, δημιουργώντας ανησυχία για την απώλεια ταλέντων στην Ιταλία.
Η κατάσταση αναδεικνύει την εθνική αιμορραγία που βιώνει η Ιταλία, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι απώλειες από την εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων που φεύγουν υπολογίζονται σε 133,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2011. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι απώλειες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στην εσωτερική αγορά, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώνονται συνεχώς. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η Ιταλία κινδυνεύει να βρεθεί σε σοβαρή ύφεση, με 40% του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών μέχρι το 2050.
Πηγή περιεχομένου: in.gr