Η καινοτομία στον τομέα της υγείας: Προσβασιμότητα για τους ασθενείς ως προϋπόθεση επιτυχίας

Η καινοτομία στον τομέα της υγείας: Προσβασιμότητα για τους ασθενείς ως προϋπόθεση επιτυχίας

Η καινοτομία και οι δυνατότητες για μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα νέων τεχνολογιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και του φαρμάκου.

Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι η πρόκληση είναι κοινή για όλους, τονίζοντας τη σημασία μιας πιο τεκμηριωμένης στρατηγικής στη διαδικασία αξιολόγησης, ιδιαίτερα καθώς «τρέχει» η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η καινοτομία πρέπει να είναι προσβάσιμη στον ασθενή για να είναι ωφέλιμη, παρότι συχνά υπάρχει θέμα με τον προϋπολογισμό. Όπως υπογράμμισε, το clawback ήταν στη χειρότερή του φάση το 2023 και πλέον έχει πτωτική πορεία, ενώ πρότεινε τη χρήση εργαλείων για διαπραγμάτευση των τιμών βάσει της πραγματικής αξίας των φαρμάκων, καθώς το 50% των ειδικών φαρμάκων κόβεται από τις επιτροπές. Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα έρχεται σχετική τροπολογία που θα αποτρέπει τη στρέβλωση στον κλάδο, επιφέροντας ποινές και πρόστιμα.

Από την πλευρά της, η Βασιλική Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξισορρόπησης των προϋπολογισμών από την επιτροπή διαπραγμάτευσης, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερου περιθωρίου για νέα φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Το σύστημα με τις δύο επιτροπές αξιολόγησης φαρμάκων, αν και πρωτόλειο, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, μειώνοντας τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες.

Ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ανέφερε ότι το φάρμακο καταλαμβάνει το 15-20% των δαπανών υγείας διεθνώς και ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα πιο φθηνά φάρμακα στην Ευρώπη. Αν και υπάρχουν προσιτά, πρωτότυπα φάρμακα, η οικονομική κρίση δημιούργησε προκλήσεις στην αγορά. Επισήμανε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές να λανσάρουν καινοτόμα φάρμακα λόγω των πολλών επιστροφών, με αποτέλεσμα μόνο 40 από τα 240 φάρμακα που είχαν προγραμματιστεί να έρθουν στη χώρα.

Η Ελευθερία Τοκατλίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τόνισε τις προκλήσεις στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας και την αποστολή του ΙΦΕΤ να φέρνει σπάνια φάρμακα στην καλύτερη τιμή. Περισσότερα από 700.000 άτομα στην Ελλάδα ζουν με σπάνια πάθηση και έχουν εισαχθεί 180 ορφανά φάρμακα από το 2020. Επίσης, ανέφερε ότι το 2024, εξοικονομήθηκαν 24 εκατ. ευρώ και ότι έχουν ξεκινήσει προπαραγγελίες σε δύσκολα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ.

Ο Σπύρος Παπαπετρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Neuphoria Therapeutics Inc, τόνισε την ανάγκη για στροφή στην καινοτομία στην Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει σε ένα ανταγωνιστικό πεδίο. Όπως δήλωσε, η πραγματική καινοτομία απαιτεί τεχνογνωσία και συνεργασία, αλλά και κεφάλαιο σε όλα τα στάδια, μέχρι την τελική έγκριση του φαρμάκου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει μοναδικές ευκαιρίες για καινοτομία.

Loading

Play