Η Κέιτ Μπους και άλλοι καλλιτέχνες ζητούν προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη που εκμεταλλεύεται τα έργα τους. Η Κέιτ Μπους απευθύνει έκκληση στις αρχές της Βρετανίας για να διασφαλιστεί η προστασία των καλλιτεχνών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιεί τα έργα τους για την εκπαίδευση αλγορίθμων στη δημιουργία μουσικής. Η Κέιτ Μπους υπογραμμίζει τη σημασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τονίζει ότι η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τα επιτρεπτά όρια της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτιστική παραγωγή προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς.
Η Κέιτ Μπους έχει συνυπογράψει μαζί με τους ηθοποιούς Τζούλιαν Μουρ, Κέβιν Μπέϊκον και άλλους 36.000 δημιουργούς αίτημα κατά της χρήσης δημιουργικών έργων χωρίς άδεια για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η παρέμβαση γίνεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Sir Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος συμμετέχει σε καμπάνια για την καταπολέμηση της μαζικής κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων από τις εταιρείες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης.
Η Μπους, που έγινε γνωστή με το Wuthering Heights το 1978, αποκάλυψε φέτος σε μια σπάνια συνέντευξή της ότι είναι έτοιμη να ηχογραφήσει νέο άλμπουμ, σημειώνοντας ότι έχει πολλές ιδέες. Οι δημιουργοί της μουσικής βιομηχανίας αντιστέκονται στην εξόρυξη των έργων τους από τις εταιρείες τεχνολογίας, που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν τους αλγόριθμους AI.
Η Tech UK ζητά μια πιο ανοιχτή αγορά που θα επιτρέπει τη χρήση δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα με αντίτιμο, όμως αυτή η πρόταση έχει συναντήσει αντίσταση από τους δημιουργούς. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο συνιδρυτής των ABBA, Μπιόρν Ουλβέους, δήλωσε ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή ζημία στους μουσικούς, ενώ πρόσφατη μελέτη προειδοποιεί για σημαντική μείωση των εσόδων των καλλιτεχνών στο μέλλον.
Οι ΑΒΒΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά δύο start-ups AI, ισχυριζόμενοι ότι χρησιμοποιούν παράνομα μουσική που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Παρά τις ανησυχίες τους, οι καλλιτέχνες εκφράζουν την πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα στη μουσική.
Καθώς οι δημιουργοί ανησυχούν για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στα εισοδήματά τους, η έκθεση της CISAC καταδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr