Η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ασία, εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές των ΗΠΑ. Για χρόνια, η κύρια στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να διασφαλίσουν ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν θα γίνουν δορυφόροι της Κίνας. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ επένδυσαν στην αποκατάσταση σχέσεων με το Βιετνάμ, παρά την κομμουνιστική του διακυβέρνηση. Η αναγκαιότητα αυτή απορρέει και από τις εμπορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες με την Κίνα, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν τα ελλείμματα στις εμπορικές τους συναλλαγές μέσω ενίσχυσης των εξαγωγών τους προς τις δυτικές αγορές.
Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη, καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν υψηλούς δασμούς σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Αυτή η πολιτική, παρότι προσωρινά αναστάλθηκε, εγείρει ανησυχίες για την ενδεχόμενη υποβάθμιση της πρόσβασης των χωρών αυτών στις δυτικές αγορές, γεγονός που μπορεί να αναδείξει την Κίνα ως εναλλακτική επιλογή.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κίνα προσπαθεί να προβληθεί ως ηγέτιδα δύναμη υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια για την αμερικανική πολιτική. Η πρωτοβουλία του Σι Τζινπίνγκ στο Βιετνάμ να προωθήσει τη συνεργασία με τις χώρες της ASEAN για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου είναι ενδεικτική των προθέσεων του Πεκίνου.
Επιπλέον, η Κίνα φαίνεται να επιθυμεί να προσφέρει μια ηγεμονική σχέση στις χώρες αυτές, υποσχόμενη να συμβάλλει στην ευημερία τους. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο η Κίνα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εξαγωγικό προορισμό για αυτές τις χώρες. Παρά τις προκλήσεις, η συγκυρία αυτή προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για την Κίνα να επηρεάσει τη γεωπολιτική δυναμική της περιοχής και να εδραιώσει την παρουσία της ως ηγέτης στον οικονομικό τομέα.
Ετικέτες: Κίνα, Νοτιοανατολική Ασία, δασμοί, εμπόριο, Σι Τζινπίνγκ, ΗΠΑ, ASEAN
Πηγή περιεχομένου: in.gr