Η Κίνα ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ. Μπορεί η ανακοίνωση επιβολής αμερικανικών δασμών να προκάλεσε ανησυχία σε πολλές χώρες, όμως η Κίνα δεν δείχνει να υποχωρεί. Το Πεκίνο αντέτεινε σθεναρά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα κατά 125% στις 11 Απριλίου. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, δεν πρέπει να αποσυνδεθούν από την κινεζική οικονομία.
Σύμφωνα με τον ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις, Λινγκόνκ Κονγκ, η Κίνα διαθέτει πλέον μεγαλύτερη οικονομική μόχλευση σε σχέση με τον πρώτο εμπορικό πόλεμο. Ενώ το 2018 το 20% των εξαγωγών της Κίνας κατευθυνόταν στις ΗΠΑ, το 2023 το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 12,8%. Αυτό υποδεικνύει ότι η σημασία της αμερικανικής αγοράς για την κινεζική οικονομία έχει συρρικνωθεί, επιτρέποντας στην Κίνα να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Αντί να επιδιώξει διαπραγματεύσεις, η Κίνα έχει προχωρήσει σε στρατηγικά αντίποινα, επηρεάζοντας τους αμερικανικούς τομείς εξαγωγών, όπως η αγροτική παραγωγή και η τεχνολογία. Η στρατηγική αυτή παρέχει στο Πεκίνο τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα την αμερικανική οικονομία, καθώς οι δασμοί απειλούν τα περιθώρια κέρδους πολλών αμερικανικών εταιρειών.
Η προσέγγιση της Κίνας σε συμμάχους, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, μετά την επιβολή των δασμών από τον Τραμπ, υπογραμμίζει την επιθυμία του Πεκίνου να διατηρήσει τη γεωπολιτική του επιρροή στην περιοχή. Στην αντίπερα όχθη, η στρατηγική του Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Κίνας και ΕΕ, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν μια πιθανή συνάντηση κορυφής τον Ιούλιο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr