Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω δασμών, καθώς ο Τραμπ και οι πολιτικές του φέρνουν ανατροπές στις διεθνείς σχέσεις. Η πρόσφατη ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εμπορική στρατηγική του Τραμπ απέναντι στην Κίνα. Αναφορικά με την εμπορική πολιτική, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν εισέλθει σε μία περίοδο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Οι δασμολογικές πολιτικές που υιοθέτησε ο πρόεδρος Τραμπ, σε συνδυασμό με τις αντίμετρα που έχει λάβει η Κίνα, προκαλούν σοβαρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην παρούσα κατάσταση, οι δασμοί έχουν φτάσει το 145% για τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ και το 125% για τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα. Η στρατηγική της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι πιο βιώσιμη εάν ο Τραμπ εστίαζε στη συνεργασία με συμμάχους κατά του κινεζικού μερκαντιλισμού.
Σημαντική είναι η ανάδειξη του Γουάνγκ Γουεντάο, υπουργού Εμπορίου της Κίνας, ο οποίος έχει επιδείξει σιωπηλή αλλά αποτελεσματική δράση για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων της Κίνας. Με σημαντικές συναντήσεις με χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ο Γουάνγκ ενισχύει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας σε μια περίοδο εμπορικών εντάσεων. Σημαντική είναι η συνεργασία της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στοχεύει στη διατήρηση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε πρόσφατες συναντήσεις, δήλωσε ότι η Κίνα δεν φοβάται τις προκλήσεις. Σε μία εποχή που οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς, η Κίνα αναζητά νέους συμμάχους και προσπαθεί να επαναχαράξει το παγκόσμιο εμπορικό τοπίο. Εν μέσω των αναταράξεων αυτών, η Κίνα επιδιώκει να προχωρήσει σε περαιτέρω ανοίγματα στην παγκόσμια αγορά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr