Η Κίνα ως μάθημα αποφυγής στον κόσμο του ποδοσφαίρου

Η Κίνα ως μάθημα αποφυγής στον κόσμο του ποδοσφαίρου

Η ιστορία της Super League της Κίνας προσφέρει διδάγματα για βιώσιμες στρατηγικές στο ποδόσφαιρο. Η πορεία της Super League της Κίνας (CSL) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η υπερβολική εξάρτηση από πολυδάπανα αναπτυξιακά μοντέλα μπορεί να καταλήξει σε αποτυχία. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Όσκαρ, που αποχώρησε από τη Σανγκάη Πορτ μετά από οκτώ χρόνια, αντιπροσωπεύει την άνοδο και την πτώση της κινεζικής λίγκας, η οποία προσπάθησε να κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση μέσω υπέρογκων επενδύσεων σε αστέρες του ποδοσφαίρου. (key001)

Η χρυσή εποχή του ποδοσφαίρου στην Κίνα ήταν γεμάτη με σημαντικές επενδύσεις και μεταγραφές, προσελκύοντας παγκόσμιους αστέρες όπως οι Ντιντιέ Ντρογκμπά, Κάρλος Τέβες και Χουλκ, οι οποίοι υπέγραψαν τεράστια συμβόλαια. Η περίοδος 2009-2017 σημαδεύτηκε από αύξηση 19.950% στις μεταγραφές, με την Κίνα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως σε δαπάνες. (key002)

Ο Όσκαρ, με τη μεταγραφή του 60 εκατ. ευρώ το 2017 και ετήσιο μισθό 24 εκατ. ευρώ, ενσωμάτωνε αυτή την επενδυτική στρατηγική. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία δεν διαρκούσε. Η CSL υπήρξε θύμα διαρθρωτικών προβλημάτων και από το 2019 επιβλήθηκε ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ για ξένους παίκτες, αποτρέποντας νέες μεταγραφές σημαντικών ονομάτων.

Η πανδημία COVID-19 κατέστρεψε την οικονομική κατάσταση της CSL, με πάνω από 30 συλλόγους να διαλύονται, ενώ οι ιδιωτικοί χρηματοδότες αποσύρθηκαν, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα βιώσιμων στρατηγικών. Σήμερα, μόνο τρεις από τους αρχικούς συλλόγους της Jia-A (1994) παραμένουν εν λειτουργία.

Άλλες ποδοσφαιρικές λίγκες, όπως η Σαουδική Pro League και η MLS, φαίνεται να έχουν αντλήσει διδάγματα από την αποτυχία της Κίνας. Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία επενδύει με μακροχρόνιο πλάνο, ενώ η MLS επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη τοπικών ταλέντων.

Η Κίνα προγραμματίζει να ανασυγκροτήσει το ποδόσφαιρο της μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού της διοίκησης της CFA από τη διαχείριση της CSL και επενδύσεων στις ακαδημίες ποδοσφαίρου. Μεταξύ των στόχων της είναι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι το 2050.

Η περίπτωση της Super League της Κίνας αποτελεί σημαντική υπενθύμιση ότι οι υπέρογκες δαπάνες και οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές δεν εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν συντομεύσεις για την επιτυχία, παρά μόνο σκληρή δουλειά και προγραμματισμένες στρατηγικές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play