Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κρίση στην παιδική υγεία εξαιτίας του υποσιτισμού

Ο υποσιτισμός θεωρείται η πιο σοβαρή παγκόσμια κρίση στην παιδική υγεία και η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, όπως επισήμανε ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει στραφεί στη φιλανθρωπία.

«Αν δεν πάρεις γενικά τη σωστή τροφή, τόσο στη μήτρα όσο και στα πρώτα χρόνια σου, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αναπληρώσεις», δήλωσε ο Γκέιτς στο Ρόιτερς σε διαδικτυακή συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις σωματικές και διανοητικές ικανότητες ενός παιδιού, οι οποίες δεν αναπτύσσονται αν λείπει η καλή διατροφή. Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν επαρκή και σωστή τροφή είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες όπως η ιλαρά και η ελονοσία, καθώς και σε πρώιμο θάνατο.

Ο Γκέιτς τόνισε επίσης ότι «γύρω στο 90% του αρνητικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής λειτουργεί μέσω του συστήματος τροφίμων», αναφερόμενος στη διαρκώς αυξανόμενη πίεση που ασκείται στις καλλιέργειες λόγω ξηρασίας ή υπερβολικών βροχοπτώσεων.

Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει της ετήσιας έκδοσης του Goalkeepers Report από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, η οποία εξετάζει την πρόοδο στους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG) σχετικά με τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας.

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι 148 εκατομμύρια παιδιά παρουσίαζαν στασιμότητα ανάπτυξης και 45 εκατομμύρια ατροφία.

Ο Γκέιτς ζήτησε την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τη διατροφή μέσω μιας νέας πλατφόρμας της UNICEF, γνωστής ως Child Nutrition Fund, και για περισσότερη έρευνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία διατήρησης της χρηματοδότησης σε άλλες αξιόπιστες πρωτοβουλίες, όπως οι εμβολιασμοί κατά την παιδική ηλικία.

«Η διατροφή δεν αποτελούσε αντικείμενο επαρκούς έρευνας … είναι εντυπωσιακό πόσο σημαντική είναι», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι πρωτοβουλίες όπως η εμπλουτισμένη διατροφή ή η βελτίωση της προγεννητικής πρόσβασης σε πολυβιταμίνες μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με κάποιες εμβολιαστικές διαδικασίες για την ενίσχυση της παιδικής υγείας στις πιο φτωχές χώρες.

Το Ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να δαπανήσει φέτος περισσότερα από ποτέ άλλοτε για την παγκόσμια υγεία, φτάνοντας τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι ευρύτερες προσπάθειες χρηματοδότησης καθυστερούν.

©

Loading